Friday, September 23, 2011

PROJEK PO-6, CAR STEERING POWER SUPPLY AND CIRCUITS

Google english translation (Click here)


Semua peralatan,gadget, atau accessory electronic pada bahagian dalaman kereta memerlukan bekalan kuasa 12 Volt untuk berfungsi, kecuali yang menggunakan unit bateri sendiri. Jika tempat sesuatu peralatan itu terletak pada bahagian hadapan dash board kereta selalunya lebih mudah kerana bekalan kuasa 12 volt-nya boleh ditarik daripada pendawaian (wiring) pada sebelah bawah dash board tersebut. Tetapi sesetengah tempat mungkin agak sukar kerana tidak mempunyai point voltage 12 volt DC disitu. Sebagai contoh untuk projek kali ini saya ingin memasang LED iaitu pseudo alarm indicator (olok-olok) sebagai suatu flashing light accsessory pada bahagian steering wheel, (saje nak buat gempak sebagai flashing light macam burglar alarm indicator). 
Bagaimana pun masalah utama di dalam projek ini adalah ketiadaan 12V DC supply. Kalau ditarik terus supply wire kepada steering nanti berbelit-belit pula apabila steering diputarkan. Kalau guna bateri kecil susah pula maintanance nya nanti. Oleh itu suatu solution yang lebih mudah harus difikirkan, dimana saya telah menggunakan series voltage daripada bahagian dalaman horn switch steering wheel itu juga. Caranya ditunjukkan menerusi Rajah 1-1 (a) dimana perlu menggunakan perintang Rx sebagai current limitter supaya beban arus yang akan kita gunakan nanti tidak sampai mengaktifkan horn kereta tersebut pula. Untuk menentukan had atau limit current ini kita boleh menggunakan hukum ohm sebagai Rx = 12DC - Vd / Im, dimana Im adalah Limit Current dan Vd adalah 0.7 V sebagai tolak voltage diode. Contoh, katakan Rx = 100 ohm maka Im adalah 12-0.7/100 = 113 mA. 

Electrolitic capacitor disitu boleh bertindak sebagai penapis dan juga tempat simpan tenaga supaya fungsi beban litar akan bekerja dengan lebih stabil, biasanya saya pilih diantara 1000uF hingga 4700uF. Kegunaan diode disitu adalah sebagai penerus supaya current mengalir pada satu arah sahaja dan jenis keluarga 1N4xxx boleh digunakan, manakala C2 dengan nilai biasa 0.1 uF bertindak sebagai penapis frequency tinggi. Untuk menghidup atau mematikan litar ia boleh dikawal menerusi on/off switch yang disambung bersiri. Bagi tujuan keselamatan tambahan fuse F1, dengan nilai tinggi sedikit daripada Im boleh digunakan. 
Siap sahaja litar bekalan kuasa, seterusnya saya tambah suatu simple astable multivibrator (AM) seperti di dalam rajah 1 (b) untuk kesan LED berkelip (flashing). Untuk design litar AM ni tak lah susah hanya mengikut formula f =1 / 1.38 *R*C dimana f adalah nilai frequency, R dan C adalah R2,R3,C3 dan C4. Okey itu sahajalah sebagai asas utama rekabentuk litar tersebut, jika anda berminat untuk menambah lain-lain gadget seperti alarm buzzer untuk terperanjatkan pencuri disitu pun boleh, LCD display untuk penyukat voltage bateri kereta disitu pun boleh, running light, remote control, microphone, speaker amplifier, keypad security code, RFID untuk start engine kereta, dan sebagainya pun boleh dan bergantung kepada idea masing-masing janji nampak gempak kan. Tip, litar-litar menggunakan PIC microcontroller pun boleh digunakan asalkan IC tersebut besaiz kecil untuk litar kawalannya.

Disediakan oleh Roslan.




Baca seterusnya (Read more)...>>

Wednesday, September 21, 2011

PROJEK P0-5, PETI SURAT BERSAMA SUIS BELL DAN INTERKOM DUA-HALA 3 DALAM 1

Kali ini timbul pula idea nak buat projek peti surat rumah berelektronik, idea ni datang secara sepontan sebelum menyambut hari raya tempoh hari di dalam persediaan untuk menyambut kedatangan tetamu, saudara-mara dan khusus kepada post man. Kelebihan peti surat saya ni mempunyai "3 ciri dalam 1" yang akan melayan kedatangan tetamu dengan switch bell (ding-dong), berbunyi sebaik surat atau sebarang dokumen dimasukkan di dalam peti surat dan mempunyai interkom untuk perhubungan dua hala diantara penghuni di dalam rumah dan orang di sebelah luar (dekat peti surat) dimana terdapat sebiji speaker di dalam peti surat yang bertindak sebagai microphone  dan speaker dalam satu masa. Kegunaan interkom supaya saya boleh melayan atau bertanya maksud kedatangan tetamu yang tidak diundang seperti juru-jual, orang yang tidak dikenali dan sebagainya. 
Bagaimana pun fungsi peti surat tersebut masih boleh diubah suai untuk tambahan lain-lain fungsi seperti litar pembeza surat atau tetamu, counter bilangan surat berdisplay LCD, kawalan jauh dan sebagainya. Cabaran utama projek ini syaratnya mesti menggunakan hanya dua helai wayar sebagai penghubung unit diluar dan unit di dalam rumah. Gambar di bawah menunjukkan sample projek (agak comot sedikit) tetapi tetap berfungsi dengan baik seperti yang di inginkan (prototype aje). Untuk mengesan kedatangan surat saya menggunakan contact pin dengan plate logam yang akan tersentuh apabila rocker card board dilanggar lalu loceng di dalam rumah akan berbunyi sebanyak 3 kali sebagai tanda surat telah masuk. Boleh juga menggunakan read magnetic switch tetapi saya membuat switch sensor tersebut secara DIY (jimat duit).Tetamu boleh memanggil tuan rumah dengan menekan push button switch. (untuk jimat belanja saya beli sistem loceng rumah (ding-dong) dari kedai $2.00 siap dengan push button switch nya sekali). Katakan surat terselit dan hanya tergantung pada card board rocker maka loceng akan berbunyi 3 kali dan LED 2 akan berkelip-kelip tanpa henti menandakan surat terselit disitu sehinggalah kita mengambilnya. Bagi interkom terdapat satu toggle switch untuk pilihan percakapan dua hala (half-duplex) dimana LED 1 akan menyala sebagai penunjuk fungsi (function indicator). Hanya perlu membuat sedikit modifikasi di antara unit loceng dan litar kawalan seperti rajah 1-1 untuk melengkapkan sepenuhnya projek tersebut. Bagi bahagian casingnya saya gunakan kotak-kotak terpakai untuk jimat belanja.


                Rajah 1-1
 
 

Baca seterusnya (Read more)...>>

Monday, August 8, 2011

PROJEK P0-4, LITAR PENGGERA TANGKI TADAHAN AIR

Menyusuli projek P0-3 litar pengesan paras air bateri yang lalu, kita sebenarnya boleh membuat berbagai pengubah suaian kepada bahagian capacitance type water detector tersebut untuk sebarang projek idea, contohnya sebagai litar pengesan atau sistem penggera tangki tadahan atau kolah di dalam bilik air rumah kita. Kadang-kadang anak-anak kecil atau kita sendiri terlupa hendak menutup paip atau water tap hingga membiarkan air melimpah dan berlakunya banyak pembaziran. Rajah 1 di bawah menunjukkan contoh fungsi litar tersebut dimana probe sensor akan mengesan paras kenaikkan jumlah capacitance apabila paras air memenuhi tangki tadahan air tersebut dan kemudiannya buzzer akan aktif sebagai penggera. Menariknya kendalian litar water detector jenis ini iaitu memerlukan hanya 1 probe pengesan sahaja sebagai water sensor berbanding lain-lain litar pengesan yang memerlukan lebih dari satu probe sensor. Untuk menambahkan kecekapan kerja litar ini biasanya bahagian terminal negative bateri akan disambung kepada terminal ground atau mana-mana bahagian logam besi paip jika perlu. Keupayaan bateri 9 Volt boleh digunakan dimana standby current-nya yang agak rendah membolehkan hayat bateri tersebut bertahan dengan lebih lama. Apabila paras air mencapai paras kedudukan sensor probe maka buzzer akan berbunyi tanpa henti sehinggalah button reset di tekan untuk fungsi seterusnya.



Baca seterusnya (Read more)...>>

Friday, July 22, 2011

NO. PROJEK: P03: PENUNJUK PARAS AIR BATERI KERETA

NO. PROJEK: P03


Kemunculan bateri-bateri kereta jenis maintanace-free (gambar di atas) banyak memberi kebaikkan terutama kepada pengguna kereta yang sentiasa di dalam kesibukkan. Berbanding pemilik kereta yang masih lagi menggunakan jenis bateri kereta biasa dan perlu memperuntukkan masa mereka untuk melakukan sendiri pemeriksaan dan menambah paras air bateri kereta mereka bagi mengekalkan perfoman dan memanjangkan lagi hayat bateri kereta tersebut. Bagaimana pun jenis maintanance-free bateri tersebut biasanya lebih mahal sedikit harganya berbanding bateri-bateri biasa (gambar dibawah).



Saya juga pernah menggunakannya, tetapi tidak lama bateri jenis maintanance-free tersebut nampak lebih cepat kondemnya, hal ini juga diperakui oleh beberapa rakan dan saudara mara saya...tak tahulah kenapa? mungkin nasib saya yang kurang baik atau teknologi bateri tersebut perlukan perubahan lagi kot. Walau apa pun sekarang ni untuk berjimat sedikit saya sudah pun kembali menggunakan jenis bateri biasa semula dan tidak boleh memberi alasan sibuk lagi demi menjaga perfoman bateri tersebut. Dari pengalaman saya jenis bateri biasa ni jika dijaga dengan baik mungkin boleh bertahan sehingga lebih dua tahun. Tetapi masalah yang saya sering hadapi adalah selalu "terlupa" sehingga menyebabkan air bateri kadang-kadang menjadi kering dek kesibukkan masa. Oleh itu timbul lah idea gila ni untuk membuat suatu jenis pengesan-sensor paras air bateri kereta (elektronik) supaya boleh membunyikan buzzer amaran dan menunjukkan bahagian cell yang mana satukah telah susut airnya dengan barisan penunjuk LED yang akan menyala. Dengan adanya sistem ni saya tidak perlu risau lagi tentang air bateri sebab setiap sensor cell telah saya setkan pada kedudukan paras air yang paling minimum sebelum ia jatuh susut dengan lebih teruk dimana buzzer telah pun memberi amaran lebih awal dan tugas saya hanya perlu memeriksa dan menambah air bateri sahaja. Sementara tu boleh juga tengok-tengok bahagian engine yang lain seperti paras minyak hitam, bersihkan air fillter, tambah air wiper, periksa air radiator dan lain-lain pemeriksaan kereta yang berfaedah...kan bagus begitu dapat bonus tambahan. Seperti melakukan projek-projek yang lain kerja ni agak leceh sedikit, kena buat litar elektronik, buat sensor, buat wiring, ujian dan lain-lain. Hasil litar sensor dan kawalannya adalah seperti rajah di bawah iaitu litar prototype saya yang pertama.


Di sini saya menggunakan teknik litar berasaskan capacitance detection S1-S6 supaya ianya tidak menganggu dan memberi sebarang kesan penyerapan tenaga kedalam bateri tersebut, dimana C5,6,10,11,15 dan 16 akan block DC current dan perintang R6,7,13,14,20 dan 21 bertindak meningkatkan jumlah input impedance. Litar ini juga mempunyai operation current yang agak rendah oleh itu tidak akan mengurangkan dan menjejaskan jumlah tenaga simpanan bateri. Rajah lakaran menunjukkan barisan pin logam sebagai water sensor yang disejajarkan mengikut paras air bateri pada kedudukan tanda minimum dimana LED akan menyala apabila air bateri melepasi paras hujung pin logam tersebut. Di dalam litar dan kaedah sebenar semua barisan LED indicator dan Buzzer boleh diletakkan dimana-mana sudut dashboard kereta yang mudah dilihat atau dengar. Litar schematic diatas boleh juga diubah-suai menggunakan 7 segment bagi menggantikan barisan LED.


Baca seterusnya (Read more)...>>

Thursday, July 21, 2011

NO PROJEK P02 : ALAT KAWALAN JAUH INFRARED SERBAGUNA (MULTI-PURPOSE REMOTE CONTROL)

Boleh dikatakan semua orang dan disetiap rumah hari ini mempunyai sekurang-kurangnya satu peralatan elektrik yang menggunakan sistem kawalan jauh seperti set TV, HI-FI, Kipas, MP3, DVD dan sebagainya. Apabila salah satu daripada peralatan tadi mengalami kerosakkan dan tidak boleh digunakan lagi ia biasanya samada dibuang atau disimpan di dalam stor buruk. Tetapi janganlah membazir dan terburu-buru membuang bahagian alat kawalan jauhnya sekali, kerana kebanyakkan bahagian ini (remote control nya) masih boleh digunakan lagi untuk di jadikan projek elektronik. Kali ini saya akan tunjukkan satu litar bagaimana kita boleh menggunakan semula bahagian remote control tadi supaya boleh digunakan semula untuk mengawal apa sahaja peralatan yang difikirkan untuk projek kawalan jauh anda, seperti meng ON kan kipas, lampu panjang, mentol, motor dan sebagainya. Dalam kata lain kita akan membuat suatu litar penerima remote control infrared serbaguna dan boleh diaktifkan oleh semua jenis bahagian alat kawalan jauh yang disangkakan terbuang. Bagaimana pun alat ini hanya berfungsi untuk ON atau OFF apabila mana-mana salah satu daripada butang suis dari bahagian remote control di tekan, tak kiralah mana satu butang yang anda picit dan ia akan terus mengaktifkan litar penerimanya nanti.
                                               
Litar yang dimaksudkan adalah sangat mudah menggunakan LM567 tone decoder IC, module penerima infrared disini saya gunakan jenis SHARP - GP1U series atau apa-apa juga jenis general purpose daripada 30kHz hingga 50 kHz carrier fraquency boleh dicuba gunakan bersama-sama lain-lain komponen sokongan. Secara ringkasnya litar ini berfungsi menerima signal dari unit pemancar menerusi infrared sensor lalu diproses seterusnya kedalam IC tone decoder LM567 untuk mengesan tone frekuensi yang paling sesuai dengan melaras potentiometer 10k (tune) sehingga LED indicator menyala menandakan signal keluaran telah diperolehi. Kemudian signal akan di stabilkan menerusi one short circuit IC 555 untuk trigger D type Flip-Flop 4013 bagi memperolehi fungsi selak (latch) pada pin 1 output. Sekarang anda boleh mengubah suai litar tersebut untuk digunakan bagi sebarang tujuan. Menarik dan mudahnya litar ini kerana kita tidak lagi perlu membuat bahagian litar pemancarnya, dengan menggunakan semula alat kawalan jauh atau remote control yang hampir-hampir nak dibuang tu.
Salah satu daripada applikasi litar tersebut saya gunakan untuk mengawal secara ON/OFF kipas lama saya dan menggunakan TRIAC untuk drive beban motor kipas di dalamnya seperti litar lengkap di bawah.


Bagaimana pun litar di atas agak merbahaya kerana menggunakan high voltage 240 VAC, sekiranya anda bercadang membuatnya, oleh itu sentiasalah berhati-hati terutama pada laluan live (L) supply yang sangat merbahaya.






TQ, Roslan.



Baca seterusnya (Read more)...>>

Wednesday, July 20, 2011

NO PROJEK P01 :PENGELIP LED HANDPHONE TANPA BATERI

Di permulaan post ni saya akan tunjukkan satu projek yang agak ringkas iaitu Pengelip LED menggunakan handphone. Sebenarnya alat pengelip ni banyak dijual dikedai-kedai handphone di dalam pelbagai rupa dan pernah popular suatu masa dahulu sebagai pelekat untuk accessories handphone, dimana fungsinya akan mengelip-ngelipkan led dengan pelbagai warna dan corak apabila sahaja ia mengesan gelombang micro yang dipancarkan daripada hendphone semasa menerima atau membuat panggilan. Tetapi di sini kita boleh membuat projek ini dengan lebih mudah mengikut kepada rajah litar dibawah berasaskan suatu litar pengesan radio germanium diode. Lebih kreative anda boleh juga menambah litar DC-to-DC converter seperti litar "Joule thief" yang simple untuk step-up voltage bagi menyalakan jumlah LED yang lebih banyak atau sebagainya. Dekatkan litar tersebut menghampiri handphone anda dan LED akan berkelip apabila menerima isyarat radio tersebut.

 HARGA: RM FREE.

Baca seterusnya (Read more)...>>
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...