Friday, December 28, 2012

7 SEGMENT COUNTER UP 0~99


Disini saya ada berikan litar skematik dan hex code untuk simple project 7segment counter up dan boleh mengira dari 0 hingga 99, sesuai untuk segala projek kira mengira dimana suis adalah active low dan boleh disesuaikan dengan sebarang sensor yang dirasa perlu. Menggunakan microcontroller pic16F887 yang telah saya programkan untuk dikongsi kepada yang memerlukan.


FREE HEX CODE

:060000000A128A11122809
:10000800FE00030EF0000408F1000A08F200831253
:1000180003137F08F3000A128A11AE290A128A1103
:10002800E7290A128A11D3210A128A11803083160D
:1000380003138100831203138101A0308B00850113
:100048008316031385018312031388018316031390
:1000580088012E288312B401B501061834283528E2
:100068003F282C08013EAC002D080318013E003E35
:10007800AD003F283F28061C422843283F28442833
:100088002D08B501B5072C08B401B4070A30A4003F
:100098000030A5003508A701A7073408A601A60760
:1000A8000A128A1168210A128A1183120313250879
:1000B800AF01AF072408AE01AE072F08F501F50719
:1000C8002E08F401F4070A128A11B4200A128A11C0
:1000D800750883120313B101B1077408B001B007A2
:1000E8000A30A4000030A5003508F701F7073408E6
:1000F800F601F6070A30F4000030F5000A128A11FA
:1001080018210A128A11740883120313AA00AB017A
:100118002A08A6002B08A7000A128A1168210A12C9
:100128008A11831203132508AF01AF072408AE0113
:10013800AE072F08F501F5072E08F401F4070A1297
:100148008A11B4200A128A11750883120313B301A5
:10015800B3077408B201B2072E280A128A111228AE
:10016800F2283F30F4000030F5001729172906302F
:10017800F4000030F500172917295B30F40000302F
:10018800F500172917294F30F4000030F50017291A
:1001980017296630F4000030F500172917296D304B
:1001A800F4000030F500172917297D30F4000030DD
:1001B800F500172917290730F4000030F500172932
:1001C80017297F30F4000030F500172917296F3000
:1001D800F4000030F5001729172917297508003A87
:1001E8000319F72817297408003A0319B528013AA2
:1001F8000319BB28033A0319C128013A0319C72870
:10020800073A0319CD28013A0319D328033A0319E9
:10021800D928013A0319DF280F3A0319E528013ACA
:100228000319EB281729080083120313A201A3015D
:10023800750874040319212922296029A1010314CE
:10024800A10D322901300310F40DF50DFF3E031DF9
:1002580027290130A0002008A1073229F51F3529D8
:10026800362926293829382901300310A20DA30D73
:10027800FF3E031D392975087702031D45297408B7
:100288007602031C4829492951297408F602750881
:10029800031CF703F7022214512901300310F50C4F
:1002A800F40CFF3E031D52290130A102031D5D29F4
:1002B8005E293829602960292308F501F5072208F5
:1002C800F401F4076729080083120313250824049E
:1002D80003196F297029A629A9010314A90D8029DA
:1002E80001300310A40DA50DFF3E031D7529013033
:1002F800A8002808A9078029A51F8329842974290B
:100308008629862925082702031D8C292408260208
:10031800031C8F29902997292408A6022508031C65
:10032800A703A702972901300310A50CA40CFF3ED0
:10033800031D98290130A902031DA329A429862990
:10034800A629A6292708A501A5072608A401A40708
:10035800AD29080079087804031DB329B429BE29FA
:10036800850130088800013085000130F800003030
:10037800F900C52985013208880002308500F80196
:10038800F901810120308B007308FF0072088A0090
:1003980071088400700E8300FE0E7E0E090083161D
:1003A80003138501FF3086008701880189018316C0
:1003B80003178801890183120313850186018701C8
:1003C800880189010800F801F901AC01AD01AE010D
:1003D800AF01B001B101B201B30183010A128A1160
:0203E8001528D6
:02400E00E2ECE2
:00000001FF


Baca seterusnya (Read more)...>>

Thursday, December 20, 2012

SMART ELECTRONIC CONTROL FLAG POLE


PROJEK PELINDUNG BENDERA AUTOMATIK

Bayangkan kalau saya electronic kan bendera ni, bersama-sama alaunan muzik MP3 lagu negaraku atau lagu negeri bersama alat kawalan jauh untuk naik dan turunkan bendera tu, inovasi ke atau pelik? Boleh tambah solar sel, sensor hujan, buzzer, warning light dan macam-macam perlindungan untuk menurunkan bendera dari dibasahi hujan dan masuk kedalam kotak kalis air, ada timer esok pagi dia naik sendiri he..he.  Tapi sesiapa nak jadikan suatu projek...emm boleh saje.
Baca seterusnya (Read more)...>>

AUTOMATIC ROAD BUMPER (HUMP) SYSTEM


Semata-mata suatu idea yang boleh di realisasikan. Automatic smart road hump yang boleh di olah rekabentuk dan fungsinya untuk pelbagai keadaan. Contohnya permukaan bumper akan duduk di dalam permukaan bawah jalan sekiranya kenderaan yang lalu di bawah kelajuan yang dibenarkan (perlahan) dan bumper akan keluar di permukaan jalan sekiranya loop sensor awal-awal lagi telah mengesan kelajuan melebihi had (laju). Menggunakan kuasa solar untuk Green technology dan warning light. Tambahan beberapa sensor boleh di gambung untuk perbagai fungsi. Berminat dengan projek ni boleh juga consult dengan saya.

Baca seterusnya (Read more)...>>

Monday, December 17, 2012

AUTOMATIC CURTAIN MECHANICAL MODEL


Hi, saya nak kongsi gambar model bahagian mekanikal untuk automatic curtain..semuanya buat sendiri (buatan tangan) dari makanikal, electronic controller dan juga coding program bagi yang suka microcontroller.




Baca seterusnya (Read more)...>>

Tuesday, December 11, 2012

SMART DUSTBIN PCB LAYOUT


Kalau minat memasang sendiri boleh order sekarang untuk tempahan.
Design by Roslan (pronictech)


Baca seterusnya (Read more)...>>

Monday, December 10, 2012

Wireless handphone charger project

Mengkagumi hp Nokia yang dilengkapi dengan kelebihan mengecas bateri secara wireless, saya nak kongsi satu prototype projek tempahan dari salah seorang pelanggan saya dan mampu mengecas bateri untuk semua jenis hp dengan hanya mendekati diantara bahagian receiver kepada transmitter sama macam konsep nokia handphone. Bukan sekadar mengecas malah output terminal juga mampu menyalakan bulb dengan terang dan menghasilkan keupayaan arus kira-kira 400 mA maximum load dan voltage 3.7V atau 5Volt DC.



Baca seterusnya (Read more)...>>

Sunday, December 9, 2012

BIDAI AUTOMATIK KAWALAN ELEKTRONIK


Pada post yang lalu kita dah buat automatic curtain control dan apa kata kali ni kita ambil cabaran buat pada bidai pula dengan sistem automatic buka-tutup menggunakan sensor cahaya dan tambahan alat kawalan jauh (remote control). Cabaran rasanya hanya pada bahagian mekanikal je kot...siapa berminat boleh menghubungi saya untuk automate kan benda ni.



Baca seterusnya (Read more)...>>

Tuesday, November 27, 2012

AUTOMATIC CURTAIN CONTROL SYSTEM

Hi, ada student atau siapa2 nak litar automatic curtain untuk projek, boleh hubungi saya Baru-baru ni banyak permintaan kepada litar automatic curtain system jadi saya dah designkan beberapa jenis litar dan lengkap dengan penerangannya bersama proteus simulation.

                                                 Sorry skematik koyak? sebahagian litar je, he

Litar tersebut adalah 100% hardware simple dan tanpa PIC (tapi kalau ada yang nak kan PIC atau ATMEL microcontroller boleh juga dibuatkan). Menggunakan sensor cahaya untuk mengesan siang dan malam (terang atau gelap) dimana akan menutup dan membuka langsir secara automatik, malah boleh juga dikawal secara manual dan menggunakan alat kawalan jauh kalau mahu.
Baca seterusnya (Read more)...>>

Tuesday, November 13, 2012

L 298 driver IC


Menghiasi muka depan blog kali ini dengan litar kawalan DC motor menggunakan IC L298 DC driver motor yang sangat popular digunakan. Litar ini adalah satu contoh asas bagi mengawal pergerakkan CW atau CCW kepada DC motor menggunakan microcontroller PIC16F84A yang lebih murah. Peranti semiconductor seperti L298 ini lebih baik dimana dapat mengatasi masalah bising seperti relay driver motor , tindak-balas yang lebih cepat dan boleh digunakan untuk stepper motor dengan memberi corak pulse signal yang sesuai daripada keluaran PIC.

*
The L298 is an integrated monolithic circuit in a 15-lead Multiwatt and PowerSO20 packages. It is a high voltage, high current dual full-bridge driver designed to accept standard TTL logic levels and drive inductive loads such as relays, solenoids, DC and stepping motors. Two enable inputs are provided to enable or disable the device independently of the input signals. The emitters of the lower transistors of each bridge are connected together and the corresponding external terminal can be used for the connection of an external sensing resistor. An additional supply input is provided so that the logic works at a lower voltage


Baca seterusnya (Read more)...>>

Monday, November 5, 2012

WATER FILLTER MONITORING SYSTEM PROJECT



Okay ni ada satu projek yang saya namakan water fillter monitoring system bertujuan untuk pemantauan sistem penapis air rumah atau lain2 secara automatic bagi memudahkan kita menyelenggara penapis tersebut., gambar di atas adalah contoh lukisan modelnya. Beberapa jenis sensor boleh digabungkan bagi memeriksa tekanan air, fillter condition, tahap mineral, nilai PH air, chlorine test dan sebagainya. Mempunyai dua bahagian iaitu unit kawalan penapis yang dipasang di luar rumah (main incoming water meter) dan unit pemantauan LCD dan LED di sebelah dalam rumah yang dihubungkan oleh radio transmitter.Nanti ada masa saya uploadkan gambar projek sebenar yang telah siap yang terdiri daripada bahagian transmitter dan reciever tersebut. Berminat nak tempah boleh hubungi saya. TQ.

Baca seterusnya (Read more)...>>

Friday, November 2, 2012

SOFT TOUCH DUSTBIN VIDEO


Soft touch sensor plate digunakan untuk membuka tong secara elektronik Litar tersebut telah direka dengan menggunakan Mosfet driver motor untuk bertindak cepat membuka dan kemudian tertutup sendiri dengan masa lengah di dalam beberapa saat.
Baca seterusnya (Read more)...>>

ELECTRONIC MAILBOX


INFO.
Petisurat electronic ini telah di perbaharui dengan sistem intercom bagi perhubungan 2 hala, mempunyai loceng pintu, remote laser, sistem petisurat password berkunci, paparan LCD, LED indicator dan boleh diubah-suai tempah dengan ciri tambahan seperti....... system GSM, tanpa wayar, camera, tenaga solar dan pelbagai idea menarik sesuai untuk projek final year dan hobi. Di sediakan di dalam dua pakej iaitu 100% siap sepenuhnya atau beli kit dan pasang solder sendiri. Terbuka untuk tempahan dan kalau berminat boleh hubungi saya terus.







Baca seterusnya (Read more)...>>

Wednesday, October 24, 2012

DOOR IN-OUT DUAL SENSOR COUNTER CIRCUIT


Hai, walaupun agak sibuk dengan tanggung jawab yang diberi, namun sempat juga mencuri masa hari ini untuk meng-update blog dengan post terbaru., Okay ni saya nak kongsi suatu projek asas sensor pengira
keluar masuk untuk pintu atau door in-out sensor counter.  Merujuk kepada litar skematik yang diberi terdapat dua sensor (contoh infra red) akan dipasang pada pintu masuk seperti bilik iaitu sensor A dan B. Dua sensor digunakan supaya kita boleh membezakan samada orang masuk atau orang keluar dan seterusnya PIC16F877A microcontroller telah saya programkan untuk mengira jumlah samada bertambah atau berkurangan dan kemudian akan paparkan jumlah orang yang berada di dalam bilik menerusi papan LCD 16x2. Jadual logiknya begini jika sensor A detect dahulu dan kemudian baru sensor B suatu kiraan menaik akan berlaku dan sebaliknya jika sensor B detect dahulu maka suatu kiraan menurun akan berlaku di dalam microcontroller. Untuk tambahan kepada sebarang projek dimana PORTC saya telah sediakan sebagai binary output yang boleh digunakan untuk penyambungan luaran seperti untuk mengaktifkan relay, lampu, led atau apa sahaja. Menariknya litar ini boleh digunakan untuk pelbagai fungsi kiraan secara melintas masuk dan keluar dan boleh di gabungkan untuk sebarang projek elektronik yang sesuai seperti smart car parking system dan lain-lain. Litar tersebut saya simulate menggunakan proteus dan button switch A dan B digunakan sebagai ganti kepada sensor yang sebenar untuk melihat bagaimana litar tersebut berfungsi dan mengira menerusi LCD tersebut. RAMAI PULA YANG MENGHUBUNGI SAYA NAK HEX CODE, jadi saya ambil keputusan untuk kongsi bersama. Terimakasih sebab support.

Full hex. code:
:100000000A128A11F72F00308A000408840A820736 :1000100000344334613468346134793461343D34BC :10002000003443346F3475346E3474343D340034EA :1000300020344F347234673400342E340034563454 :0200400000348A :10022A0083120313081201300A128A118C210A124E :10023A008A110D30F300FB30F200F20B2229F30B86 :10024A002229272908002330831603138500033047 :10025A008600870188010730890006309F008312D3 :10026A000313850186018701880189010800F300CB :10027A008312031308165229730884000A128A117A :10028A0003200A128A110A128A118C210A128A116F :10029A000130F2007208F3075229730884000A1227 :1002AA008A1103200A128A110038031D5D295E296A :1002BA0041295F29080083120313B101AD1F662982 :1002CA0067297029AC09AD09AC0A0319AD0AB10155 :1002DA000314B10D70292C08F0002D08F100F20169 :1002EA008E30AF002F08F3003108B0003008F40058 :1002FA000A128A115E230A128A11700883120313E2 :10030A00AC007108AD007208AE008B290800F1003C :10031A00003083120313081A1030F0007008D2005C :10032A000030881A2030F0007008D10052085104B9 :10033A00F0007008D3007108F00004300310F00CCC :10034A00FF3E031DA32970085304880088168812EB :10035A0071080F3953048800881688124230F00059 :10036A00F00BB52964000800F30083120313081286 :10037A00DF297308803E0A128A118C210A128A1117 :10038A00ED297308C03E0A128A118C210A128A11B9 :10039A00ED297308943E0A128A118C210A128A11D5 :1003AA00ED297308D43E0A128A118C210A128A1185 :1003BA00ED29ED297208003A0319BE29013A0319F9 :1003CA00C629033A0319CE29013A0319D629ED2978 :1003DA0083120313081608000130831203139F00C7 :1003EA008030831603139F007C0883120313AA002C :1003FA0002300310AA0DFF3E031DFE291F08C33950 :10040A002A049F000D30AB00FB30AA00AA0B0B2A6E :10041A00AB0B0B2A102A831203131F15142A1F1958 :10042A00172A182A142A192A1E08AA00AB012A0810 :10043A00AB00AA01831603131E08831203132A07AB :10044A00FC000030031801302B07FD002C2A08009D :10045A000330F4007408F60083160313880183122C :10046A000313081288126230F5006530F400F40BA9 :10047A003C2AF50B3C2A412A76088312031388008A :10048A00881688122130F5007630F400F40B4B2AD6 :10049A00F50B4B2A64008312031388168812F9306D :1004AA00F4006400F40B562A5A2A640083120313D8 :1004BA0088168812F930F4006400F40B612A652A60 :1004CA0064000230831203138800881688122830C9 :1004DA000A128A118C210A128A110C300A128A1104 :1004EA008C210A128A110A128A1115210A128A11FA :1004FA0006300A128A118C210A128A110800F601A2 :10050A00F31F882A892A922AF209F309F20A03199F :10051A00F30AF6010314F60D922AF11F952A962A78 :10052A009C2AF009F109F00A0319F10A9C2A7108B8 :10053A0070040319A12AA22AD82AF5010314F50D79 :10054A00B22A01300310F00DF10DFF3E031DA72A58 :10055A000130F4007408F507B22AF11FB52AB62A49 :10056A00A62AB82AB82A71087302031DBE2A70087F :10057A007202031CC12AC22AC92A7008F20271082F :10058A00031CF303F302C92A01300310F10CF00C27 :10059A00FF3E031DCA2A0130F502031DD52AD62AB9 :1005AA00B82AD82AD82A7608031DDC2AE22AF209B0 :1005BA00F309F20A0319F30AE22A7308F101F107AF :1005CA007208F001F007E92A0800F601F11FEE2A85 :1005DA00EF2AF82AF009F109F00A0319F10AF601DB :1005EA000314F60DF82AF31FFB2AFC2A062BF2093C :1005FA00F309F20A0319F30A0130F4007408F60643 :10060A00062BF701F8017108700403190D2B0E2B44 :10061A004C2BF5010314F50D1E2B01300310F00DC0 :10062A00F10DFF3E031D132B0130F4007408F5078A :10063A001E2BF11F212B222B122B242B242B0130B2 :10064A000310F70DF80DFF3E031D252B71087302E9 :10065A00031D312B70087202031C342B352B3D2BE2 :10066A007008F2027108031CF303F30277143D2B9E :10067A0001300310F10CF00CFF3E031D3E2B01303C :10068A00F502031D492B4A2B242B4C2B4C2B7608A5 :10069A00031D502B562BF709F809F70A0319F80A14 :1006AA00562B7808F101F1077708F001F0075D2B66 :1006BA0008007308031D622B6A2B72087104700408 :1006CA00031D682B692B802B6A2B0030F000003049 :1006DA00F1000030F200D82BD82B802B0130F50026 :1006EA007508F30701300310F20CF10CF00CFF3E11 :1006FA00031D782B802BFE307205031D852B862B5C :10070A00732B9E2B9E2B0130F5007508F3070130E1 :10071A00F007003003180130F107003003180130E8 :10072A00F20701300310F20CF10CF00CFF3E031D2E :10073A00972BFF307205031DA32BA42B882BB12BFB :10074A00B12B0130F30201300310F00DF10DF20D5F :10075A00FF3E031DA92BB12BF11FB42BB52BA62BE2 :10076A007318B82BB92BBF2BFF30F0057F30F1057A :10077A00FF30F2050310F30C7308F500F601F701D8 :10078A0010300310F50DF60DF70DFF3E031DC62BB5 :10079A007508F0047608F1047708F2047408031D5A :1007AA00D72BD82BF217080083120313AE010A3095 :1007BA002E02031CE12BE22BE42BF32BF32B2E0846 :1007CA00233E8400831380010130A0002008AE0775 :1007DA000A302E02031CF22BF32BE42BAE01F52B6D :1007EA007B08A000A1012008F0002108F1007A0886 :1007FA00F301F3077908F201F2070A128A11842237 :10080A000A128A11700883120313A2002E08233ECB :10081A0084002208831380007B08A000A10120081D :10082A00F0002108F1007A08F301F3077908F201D0 :10083A00F2070A128A11EA220A128A117108FA01C7 :10084A00FA077008F901F907831203132E08013E0B :10085A00A0002008AE007A087904031D352C362C36 :10086A00F52B372C7C08A0002008AD00AD08031D2D :10087A003F2C402C422C722C722C2D08FF3E233E1A :10088A0084000A308313000203184C2C4D2C592C77 :10089A002D08FF3E233E84000008303E0A128A11CA :1008AA008C210A128A11682C831203132D08FF3E29 :1008BA00233E840083130008373E0A128A118C21D2 :1008CA000A128A11682C013083120313AD02AD0893 :1008DA00031D702C712C422C722C0800780883128C :1008EA000313A0007908A1007A08A2000310210DC1 :1008FA00220DA3002308A900A908031D852C862C14 :10090A00902C0030FB000030FA000030F900003073 :10091A00F800182D182D7808A0007908A1007A0887 :10092A00A20017300310A20CA10CA00CFF3E031D5D :10093A00972C2008A3002308A400F917FF30F80514 :10094A00FF30F9050030FA057808A5007908A600F5 :10095A007A08A700A8018E30A902A91FB52CB62CC7 :10096A00DB2C2908803A8F3E0318BC2CBD2CC82CDE :10097A000030FB000030FA000030F9000030F800C7 :10098A00182D182DC82C01300310A80CA70CA60C82 :10099A00A50CFF3E031DC92C0130A0002008A907A1 :1009AA00031DD82CD92CC82CFF2CFF2C1830290257 :1009BA00031CE02CE12CF82C0030FB000030FA007C :1009CA000030F9000030F800182D182DF82C0130ED :1009DA00A0000310A50DA60DA70DA80DA00BEE2CC7 :1009EA000130A902F82CA908031DFC2CFD2CEC2CC3 :1009FA00FF2CFF2C2408031D032D0F2DA509A60982 :100A0A00A709A809A50A0319A60A0319A70A031917 :100A1A00A80A0F2D2808FB002708FA002608F90063 :100A2A002508F800182D080083120313CF01D001FE :100A3A000A128A1128210A128A110A128A112D22EF :100A4A000A128A1183120313C501C601C701C8011C :100A5A000618302D312D992D861C342D352D992DC2 :100A6A000230C4004530C300A930C200C20B3B2D7E :100A7A00C30B3B2DC40B3B2D422D432D8312031375 :100A8A00061C482D492D432D4A2D0230C4004530FD :100A9A00C300A930C200C20B502DC30B502DC40B8A :100AAA00502D572D83120313861C5C2D5D2D652D49 :100ABA005F2D5F2D8618622D632D5F2D652D652DA7 :100ACA000230C4004530C300A930C200C20B6B2DEE :100ADA00C30B6B2DC40B6B2D722D8312031350089D :100AEA00803AFF0080307F02031D7D2DFF304F02C8 :100AFA000318802D812D892D013083120313CF070E :100B0A000318D00A0030D0071A3083120313C40026 :100B1A005E30C3008630C200C20B912DC30B912DEB :100B2A00C40B912D6400992D8312031386189E2DF0 :100B3A009F2D072E061CA22DA32D072E0230C400BE :100B4A004530C300A930C200C20BA92DC30BA92D81 :100B5A00C40BA92DB02DB12D83120313861CB62DFB :100B6A00B72DB12DB82D0230C4004530C300A930CD :100B7A00C200C20BBE2DC30BBE2DC40BBE2DC52D8C :100B8A0083120313061CCA2DCB2DD32DCD2DCD2DAB :100B9A000618D02DD12DCD2DD32DD32D0230C40042 :100BAA004530C300A930C200C20BD92DC30BD92DC1 :100BBA00C40BD92DE02D831203135008803AFF008D :100BCA0080307F02031DEB2D01304F02031CEE2DF6 :100BDA00EF2DF72DFF3083120313CF070318D00A26 :100BEA00FF30D0071A3083120313C4005E30C300EB :100BFA008630C200C20BFF2DC30BFF2DC40BFF2D85 :100C0A006400072EFC010A128A11F1210A128A11C4 :100C1A007D0883120313AD01AD077C08AC01AC0754 :100C2A000A128A1160210A128A11831203132C08EC :100C3A00B5002D08B6002E08B7006A30B2009C3005 :100C4A00B3004030B4000A128A1109270A128A1125 :100C5A00831203133208F8003308F9003408FA0043 :100C6A000A128A1173240A128A1179088312031349 :100C7A00CA01CA077808C901C907F20100300A1275 :100C8A008A11B9210A128A1101300A128A113C21E9 :100C9A000A128A110A30F0000030F100831203139D :100CAA004A08F301F3074908F201F2070A128A1106 :100CBA00EA220A128A117108FA01FA077008F90180 :100CCA00F9070A3083120313C2004208FB000330FB :100CDA00C3004308FC000A128A11D9230A128A1196 :100CEA0015300A128A113C210A128A110A30F000C0 :100CFA000030F100831203134A08F301F30749088D :100D0A00F201F2070A128A1184220A128A11710860 :100D1A00FA01FA077008F901F9070A308312031376 :100D2A00C2004208FB00FC010314FC0D0A128A11DE :100D3A00D9230A128A1104300A128A118C210A1242 :100D4A008A1117300A128A113C210A128A11F201F9 :100D5A000314F20D00300A128A11B9210A128A11FB :100D6A0009300A128A113C210A128A1183120313CA :100D7A005008FA01FA074F08F901F9070A30C200C8 :100D8A004208FB000230C3004308FC000A128A1121 :100D9A00D9230A128A1110300A128A113C210A1226 :100DAA008A11033083120313C4008A30C3005630F9 :100DBA00C200C20BDE2EC30BDE2EC40BDE2EE52EC6 :100DCA00831203134A08803AFF0081307F02031D11 :100DDA00F02EF4304902031CF32EF42EF82E83125F :100DEA0003130614272D831203130610272D272D0C :100DFA000A128A110028FF0007308A007F0882073A :100E0A00052F0A128A11F129831203133208B80036 :100E1A003308B9003408BA000310390D3A0DBB0083 :100E2A003B08BC00BC08031D1B2F1C2F242F0030BD :100E3A00B2000030B3000030B400F62FF62F3508A8 :100E4A00B8003608B9003708BA000310390D3A0D50 :100E5A00BB003B08C100C108031D342F352F3D2FAD :100E6A000030B2000030B3000030B400F62FF62F85 :100E7A0041087B3EB8003808BC073208B80033087E :100E8A00B9003408BA0010300310BA0CB90CB80C07 :100E9A00FF3E031D492F3808BB003B08C100350837 :100EAA00B8003608B9003708BA0010300310BA0C77 :100EBA00B90CB80CFF3E031D5B2F3808BB003B087A :100ECA00C1068030B8003808C105B317B617FF301D :100EDA00B505FF30B6050030B7050030BD0000305B :100EEA00BE000030BF000730B8003808C0007D2FB0 :100EFA00321C802F812F922F3508BD073608031127 :100F0A000318360A03198A2FBE0737080311031874 :100F1A00370A0319912FBF07922F01300310B40C1F :100F2A00B30CB20CFF3E031D932F01300310B50D15 :100F3A00B60DB70DFF3E031D9B2F0130C002031DE6 :100F4A00A72FA82F7D2FA92F0930B8003808C00075 :100F5A00AE2F321CB12FB22FC32F3508BD0736086A :100F6A0003110318360A0319BB2FBE0737080311EA :100F7A000318370A0319C22FBF07C32F0130031002 :100F8A00B40CB30CB20CFF3E031DC42F0130031086 :100F9A00BF0CBE0CBD0CFF3E031DCC2F0130C0029E :100FAA00031DD82FD92FAE2FDA2F3D08F0003E08A7 :100FBA00F1003F08F2003C08B8003808F300410885 :100FCA00B9003908F4000A128A115E230A128A113A :100FDA00700883120313B2007108B3007208B400D8 :100FEA00F62F0800D101D201D30183010A128A1116 :020FFA00192DAF :02400E00323F3F :00000001FF











Baca seterusnya (Read more)...>>

Thursday, October 18, 2012

Simple mini Super smart dustbin.



Hari ni saya nak kongsi video gambar projek suatu mini smart dustbin. Secara ringkasnya smart dustbin tersebut telah diprogramkan dengan PIC16F877A untuk terbuka dan tutup secara automatik sebaik sahaja IR sensor mengesan logic signal.Terdapat juga tambahan satu micro switch yang akan mengesan paras sampah penuh iaitu apabila penutup dustbin tersebut tidak dapat menutup dengan sempurna atau mencapai maximum level nya. Berbanding relay kini saya menggunakan 2 buah POWER MOSFET IRF540 untuk bahagian litar motor drivernya. Kalau berminat nak tempah boleh hubungi saya Terimakasih dari Roslan.

Contoh litar skematik


Baca seterusnya (Read more)...>>

Monday, October 15, 2012

NETWORK JAMMER



                                                                           
Jammer untuk menyekat handphone berkesan bagi jarak jangkauan antara 0.5 - 15 meter. Produk ini boleh digunakan dimana saja tempat yang anda mahu supaya telefon bimbit dilarang untuk digunakan. Contohnya diruang yang memerlukan penumpuan perhatian seperti bilik mesyuarat, bilik seminar atau kuliah mahupun semasa aktiviti masjid seperti khutbah dan ceramah. Amat mudah dikendalikan, iaitu hanya menekan butang 'start' warna merah dan serta-merta akan menghalang serta mengganggu isyarat radio dan satelit termasuk GPS. Berteknologi canggih super-high frekuensi dan telah di modifikasi untuk fungsi yang lebih lama 24jam setiap hari menggunakan 12VDC power supply dan bersama bateri backup Li-ion membolehkan 'jammer' ini berfungsi antara 2 - 3 jam semasa black-out dan mengganggu dan memintas gelombang GSM (869 - 960 Mhz), 3G (2110 - 2170 Mhz) dan DCS (1805 - 1990 Mhz). Kawalan microcontroller dan mempunyai module timer yang boleh disetkan waktu ON dan waktu OFF kepada, minit, jam, dan minggu ke minggu setiap hari. Butang kuning adalah untuk kes2 emergency apabila ditekan menyebabkan jammer terhenti seketika (Jammer Sleep). Untuk FYP saya juga boleh menyediakan bahan2 softcopy dan tempahan untuk projek ini.






Baca seterusnya (Read more)...>>

Tuesday, October 9, 2012

SINGLE RELAY DC MOTOR CONTROLLER CIRCUIT


                                                      klik dan view image untuk besar gambar

Menjawab kepada pertanyaan pengunjung blog ini, so saya nak kongsi litar skematik yang menggunakan satu relay tunggal untuk mengawal forward dan reverse direction kepada pusingan DC Motor sebagai rujukan. Kalau ada masa nanti saya akan beri nilai komponen dan upload hex code nya, tapi khas untuk follower atau member2 saje..jumpa lagi.
Baca seterusnya (Read more)...>>

Saturday, September 22, 2012

HPD100RF, Handphone RF keypad detector video



                                                       
Baca seterusnya (Read more)...>>

Friday, September 21, 2012

L bridge DC motor relay controller

Jimat kos rekabentuk dan lebih ringkas.



Litar kawalan DC motor yang lebih mudah L bridge yang hanya menggunakan 2 buah relay untuk berfungsi menukar arah pergerakkan forward atau reverse dengan kawalan microcontroller.  
Baca seterusnya (Read more)...>>

Sunday, September 9, 2012

PROJEK PETISURAT ELEKTRONIK






Disini saya ada upload contoh2 gambar petisurat elektronik versi terbaru. Gambar2 menunjukkan contoh2 petisurat elektronik yang di dalamnya siap dengan sensor pengesan surat (contact plate), speaker, button loceng dan sistem magnetic locked. Nanti saya uploadkan bahagian dalaman (control circuit) yang terdiri daripada kotak, LED indicator dan LCD. Kepada peminat projek ni bolehlah buat tempahan dengan menghubungi saya. Kalau nak tambah system GSM (sms), solar system, wireless dan lain-lain pun boleh. Kalau anda ada idea lain nak modified dan tambah apa2 pun boleh juga saya buatkan. Key lah sampai versi petisurat ni je lah kot..dan saya nak fikir projek lain-lain pulak. 


Baca seterusnya (Read more)...>>

Friday, September 7, 2012

ESR METER BOARD (diy repair merepair)


                  * 5 Volt power supply (Klik dan view image untuk besarkan gambar)                                                
Hi, disini saya ada upload layout esr meter board untuk kegunaan repairer, terimakasih kepada semua pembeli.  Litar esr meter board ini sangat ringkas tetapi amat membantu dalam kerja membaik pulih semua peralatan elektronik terutama yang melibatkan capacitor. Terdapat disitu (klik dan view image untuk besarkan gambar) terminal bekalan kuasa +/-5VDC yang mesti di bekalkan terlebih dahulu. TP1 dan TP2 adalah terminal input untuk menyukat esr capacitor. Manakala T3 dan T4 adalah terminal output untuk disambungkan kepada 50uA, VU, multimeter atau sebarang sensitive meter yang sesuai sebagai analoge display esr meter bersama-sama satu variable resistor 20k ~ 25k disambung bersiri sebagai zero pot (Calib). Kemungkinan besar meter anda tidak cukup sensitive dan tidak mampu untuk mencapai nilai maximum, bila ini berlaku anda boleh cuba untuk meningkatkan jumlah gandaan amplifier Q1 dengan bermain dengan nilai R12 diantara 10 ohm hingga 100 ohm boleh dicuba guna. Mengikut penerangan litar ori esr meter ini gandaan biasa amplifier adalah kira-kira 10.5 dan boleh dikira sebagai perkiraan hampir (RC|| rc /r'e+RE)/2 yang sepadan dengan (R11 || rc /r'e+R12)/2 atau lebih mudah (R11/RE)/2. Apabila semuanya berkeadaan baik shortkan terminal TP1 dan TP2 kemudian laraskan zero pot resistor kepada bacaan 0 ohm dan meter anda sudah bersedia untuk menyukat nilai ESR kepada suspect capacitor. Selebihnya sila rujuk penerangan di dalam litar skematik di bawah.





Baca seterusnya (Read more)...>>

Saturday, August 18, 2012

T-BRIDGE VS H-BRIDGE DC MOTOR CONTROLLER


Merekabentuk litar-litar elektronik kadang-kala agak memeningkan kepala juga suatu litar yang agak simple mungkin boleh menjadi lebih complex, Situasi ini sering berlaku terutama apabila mengambil tempahan untuk pelanggan yang mempunyai cita rasa dan mode yang tersendiri. Namun sebagai designer kita mestilah akur dan membuat yang terbaik kepada semua pelanggan yang telah memberi sepenuh kepercayaan kepada kita untuk membuat projek-projek litar mengikut spesifikasi yang mereka sendiri telah tetapkan. Sebab itulah saya sentiasa mengekalkan prinsip "kepercayaan dan kepuasan pelanggan adalah keutamaan saya" dan seboleh-bolehnya tidak mahu pelanggan-pelanggan saya berasa kecewa.
Sebagai contoh suatu litar kawalan DC motor yang boleh direkabentuk dengan beberapa komponen yang menjimatkan seperti sebiji toggle switch sahaja mungkin akan menjadi lebih rumit apabila pelanggan memintanya dengan kawalan peranti seperti microcontroller. Jadi kenalahlah kita menggunakan litar-litar driver untuk mengawal motor tersebut samada untuk pergerakkan forward atau reverse. Merekabentuk litar-litar elektronik sebenarnya bukan lah suatu perkara yang mudah samada hardware mahu pun inti softwarenya. Pelbagai faktor harus dititik beratkan samada dari segi ketahan, reliablelity dan kosmetik, malah turut mengambil kira faktor kosnya. Semua orang sudah tentunya inginkan yang terbaik, murah dan berkualiti. Senario ini membuatkan ramai desiner berperang dengan cabaran menangani kos-kos peralatan dan komponen yang semakin meningkat harganya. Dalam menangani situasi sebegini, kebetulan untuk post kali ini saya ingin berkongsi suatu teknik bagaimana kita boleh menjimat kos dalam merekabentuk litar driver untuk DC motor. Secara ringkasnya kita boleh design litar driver DC motor menggunakan berbagai cara samada dengan menggunakan litar IC, komponen diskrit (discrete component) dan yang paling ringkas dengan menggunakan peranti relay. Jenis litar yang selalu digunakan untuk mengawal motor untuk pergerakkan forward atau reverse adalah litar H-bridge yang boleh dibuat samada menggunakan litar-litar IC yang telah siap, power transistor dan relay sebagaimana yang telah saya sebutkan diatas tadi. Di bawah adalah beberapa gambar litar-litar H-bridge menggunakan transistor dan relay. 









Biasanya pelajar-pelajar dan penghobi elektronik lebih suka memilih litar H-bridge menggunakan kawalan relay kerana penyambungan litarnya yang lebih mudah berbanding lain-lain litar yang menggunakan arrangement dan configurasi kawalan transistor atau litar IC driver. Cita rasa saya pula lebih suka menggunakan barisan power transistor samada bipolar atau mosfet kerana mempunyai beberapa kebaikan yang tidak boleh ditandingi oleh litar relay mahu pun IC apabila melibatkan drive current dan load power yang lebih tinggi. Contohnya relay akan cepat mengalah dengan masalah contact apabila berlaku kesan sparking yang kuat, mempunyai sedikit kelewatan masa(delay contact) dan pada masa yang sama peranti relay juga mempunyai hubungan kanetik yang menghasilkan bunyi bising noise "kelak,klik dan kluk. Mengambil kira semula soal kos disini saya ingin berkongsi satu teknik baru yang saya telah lahirkan sendiri untuk mengawal pergerakkan motor forward dan reverse menggunakan relay, tentu ramai pelajar dan penghobi akan jatuh cinta dengan teknik mudah ini. Berbeza sedikit dengan litar jenis H-bridge dan untuk litar baru ini saya telah namakannya sebagai T-bridge mengikut rupa atau configurasi litar itu sendiri seperti rajah skematik di bawah. Lebih ringkas dan lebih menjimatkan kos kerana litar T-bridge ini boleh direkabentuk hanya menggunakan tiga biji relay driver sahaja berbanding 4 biji jika menggunakan teknik H. Bagi menghasilkan pergerakkan forward semua bilangan relay akan di aktive atau di "ON"kan manakala untuk pergerakkan reverse pula hanya satu relay sahaja perlu di "ON"kan merujuk kepada jadual logik seperti berikut;

RELAY                K1           K2        K3 

FORWARD         ON           ON       ON

REVERSE           ON          OFF      OFF


         Jadual 1,

Untuk mengawal pergerakkan DC motor di dalam dua arah menggunakan teknik T tersebut kita boleh menggunakan samada litar-litar kawalan elektronik biasa atau pun menggunakan kemudahan litar microcontroller seperti rajah di bawah yang menggunakan PIC uC. 






                                         T-BRIDGE RELAY DC MOTOR CONTROLLER CIRCUIT

(klik dan view image utk besarkan gambar)


Baca seterusnya (Read more)...>>

Monday, August 13, 2012

8 DIGIT DIGITAL LCD UP/DOWN COUNTER

Selamat pagi isnin, walaupun agak sibuk hari ni namun saya sempat juga dan ingin berkongsi suatu litar digital UP-DOWN LCD counter 8 digit yang boleh digunakan untuk sebarang projek mengira signal. Terdapat 3 button active low disitu counter up untuk mengira nombor menaik, counter down untuk kira menurun dan button ketiga tu untuk mereset nombor kepada zero. Kalau ada idea baik macam-macam kita boleh buat dengan litar counter ni seperti menggabungkan dengan sensor untuk detect dan mengira jumlah orang, benda dan sebagainya. Satu lagi litar ini terdapat keluaran binary output 8 bit pada PORTB yang turut mengira serentak dan boleh di gabungkan untuk lain-lain peranti seperti buzzer dan sebagainya. Macam saya telah buatkan untuk anak saya guna litar ni untuk permainan basketball (yang gantung kat tembok luar rumah tu la..) bagi mengira jumlah bola yang masuk dengan menggabungkan litar timer dan sensor untuk detect bola masuk. Litar skematiknya seperti dibawah dan hex code boleh mintak saya emailkan kalau berminat k, sbb tak sempat nak upload lagi. Kalau nak tempah litar ni dgn saya pun boleh harga tu boleh bincang.




FREE HEX CODE 

:100000000A128A11CF2C00308A000408840A820761
:100010000034203420344C344334443420344334CA
:100020004F3455344E345434453452340034423411
:0800300049344C343A34003429
:10099E00FD01B301B401B50183010A128A11502F72
:1009AE0083160313850186018701880107308900AC
:1009BE000F309F0083120313850186018701880182
:1009CE008901080083120313081201300A128A11DA
:1009DE0020250A128A110D30F300FB30F200F20BC3
:1009EE00F62CF30BF62CFB2C0800F30083120313EA
:1009FE000816122D730884000A128A1103200A1297
:100A0E008A110A128A1120250A128A110130F20067
:100A1E007208F307122D730884000A128A1103203C
:100A2E000A128A110038031D1D2D1E2D012D1F2D9A
:100A3E000800F100003083120313081A1030F00082
:100A4E007008B4000030881A2030F0007008B3002F
:100A5E0034083304F0007008B5007108F00004305B
:100A6E000310F00CFF3E031D372D7008350488006F
:100A7E008816881271080F39350488008816881276
:100A8E004230F000F00B492D64000800F300831291
:100A9E0003130812732D7308803E0A128A11202543
:100AAE000A128A11812D7308C03E0A128A1120255E
:100ABE000A128A11812D7308943E0A128A1120257A
:100ACE000A128A11812D7308D43E0A128A1120252A
:100ADE000A128A11812D812D7208003A0319522DA6
:100AEE00013A03195A2D033A0319622D013A0319DB
:100AFE006A2D812D83120313081608000330F400AB
:100B0E007408F60083160313880183120313081268
:100B1E0088126230F5006530F400F40B942DF50B5D
:100B2E00942D992D76088312031388008816881247
:100B3E002130F5007630F400F40BA32DF50BA32D28
:100B4E0064008312031388168812F930F4006400CF
:100B5E00F40BAE2DB22D6400831203138816881287
:100B6E00F930F4006400F40BB92DBD2D6400023091
:100B7E008312031388008816881228300A128A11ED
:100B8E0020250A128A110C300A128A1120250A1207
:100B9E008A110A128A11E9240A128A1106300A12DF
:100BAE008A1120250A128A110800F601F31FE02D82
:100BBE00E12DEA2DF209F309F20A0319F30AF601FF
:100BCE000314F60DEA2DF11FED2DEE2DF42DF00987
:100BDE00F109F00A0319F10AF42D710870040319D2
:100BEE00F92DFA2D302EF5010314F50D0A2E0130D4
:100BFE000310F00DF10DFF3E031DFF2D0130F4002B
:100C0E007408F5070A2EF11F0D2E0E2EFE2D102E36
:100C1E00102E71087302031D162E70087202031C2B
:100C2E00192E1A2E212E7008F2027108031CF303DE
:100C3E00F302212E01300310F10CF00CFF3E031DC8
:100C4E00222E0130F502031D2D2E2E2E102E302EAB
:100C5E00302E7608031D342E3A2EF209F309F20ACD
:100C6E000319F30A3A2E7308F101F1077208F00125
:100C7E00F007412E0800F601F11F462E472E502E8A
:100C8E00F009F109F00A0319F10AF6010314F60D41
:100C9E00502EF31F532E542E5E2EF209F309F20A34
:100CAE000319F30A0130F4007408F6065E2EF701FC
:100CBE00F801710870040319652E662EA42EF50135
:100CCE000314F50D762E01300310F00DF10DFF3EDD
:100CDE00031D6B2E0130F4007408F507762EF11FFC
:100CEE00792E7A2E6A2E7C2E7C2E01300310F70D73
:100CFE00F80DFF3E031D7D2E71087302031D892E14
:100D0E0070087202031C8C2E8D2E952E7008F20226
:100D1E007108031CF303F3027714952E01300310B0
:100D2E00F10CF00CFF3E031D962E0130F502031D53
:100D3E00A12EA22E7C2EA42EA42E7608031DA82E44
:100D4E00AE2EF709F809F70A0319F80AAE2E78083D
:100D5E00F101F1077708F001F007B52E08008312B4
:100D6E000313AE010A302E02031CBE2EBF2EC12E5F
:100D7E00D02ED02E2E08233E840083138001013006
:100D8E00A0002008AE070A302E02031CCF2ED02E54
:100D9E00C12EAE01D22E7B08A000A1012008F000CA
:100DAE002108F1007A08F301F3077908F201F2073E
:100DBE000A128A11DC250A128A1170088312031393
:100DCE00A2002E08233E84002208831380007B0895
:100DDE00A000A1012008F0002108F1007A08F3011B
:100DEE00F3077908F201F2070A128A1142260A1253
:100DFE008A117108FA01FA077008F901F9078312CE
:100E0E0003132E08013EA0002008AE007A087904D4
:100E1E00031D122F132FD22E142F7C08A000200892
:100E2E00AD00AD08031D1C2F1D2F1F2F4F2F4F2F51
:100E3E002D08FF3E233E84000A3083130002031860
:100E4E00292F2A2F362F2D08FF3E233E840000081F
:100E5E00303E0A128A1120250A128A11452F83125A
:100E6E0003132D08FF3E233E840083130008373EF4
:100E7E000A128A1120250A128A11452F0130831277
:100E8E000313AD02AD08031D4D2F4E2F1F2F4F2FF5
:100E9E0008000A128A11D7240A128A110A128A111C
:100EAE0085250A128A11F20100300A128A114D2587
:100EBE000A128A1101300A128A11FC240A128A11AE
:100ECE00682F8312031309186D2F6E2F9C2F7D0828
:100EDE00FF3A0319732F742F792F0130AF002F08AB
:100EEE00FD07792F0230B1004530B000A930AF00B8
:100EFE00AF0B7F2FB00B7F2FB10B7F2F862F872F3E
:100F0E0083120313091C8C2F8D2F872F8E2F0230E7
:100F1E00B1004530B000A930AF00AF0B942FB00B2D
:100F2E00942FB10B942F9B2F9C2F83120313891890
:100F3E00A12FA22FCC2F7D08031DA62FA92F013084
:100F4E00FD02A92F0230B1004530B000A930AF002C
:100F5E00AF0BAF2FB00BAF2FB10BAF2FB62FB72FED
:100F6E0083120313891CBC2FBD2FB72FBE2F023047
:100F7E00B1004530B000A930AF00AF0BC42FB00B9D
:100F8E00C42FB10BC42FCB2FD32F0919CF2FD02F96
:100F9E00D32FFD01D32FD32F7D0883120313860089
:100FAE00F2010314F20D00300A128A114D250A12B5
:100FBE008A110F300A128A11FC240A128A117D0836
:100FCE0083120313AF00B0012F08F9003008FA00A6
:100FDE000A30B1003108FB000830B2003208FC00C4
:100FEE000A128A11B6260A128A11682F0A128A115B
:020FFE000028C9
:02400E00323F3F
:00000001FF


Baca seterusnya (Read more)...>>

Saturday, August 11, 2012

BUAT SENDIRI PicKit2 CIRCUIT PROGRAMMER


Jika anda berminat untuk membuat sebarang litar elektronik berasaskan PIC microcontroller anda boleh memprogramnya dengan membuat sendiri USB PicKit2 IC programmer ini secara DIY. Saya akan menunjukkan langkah demi langkah cara-cara menghasilkannya dari A to Z sangat mudah dan menjimatkan kos berbanding membeli module lengkap PicKit2 programmer tersebut (RM160 kalau tempah dengan saya). Dengan membuatnya sendiri anda mungking boleh jimat sehingga lebih 50% sangat berbaloi. Jika anda berminat bolehlah dapatkan segera panduan lengkap cara-cara merekabentuk litar PCB PicKit2 IC programmer. Panduan ini mengandungi bahan-bahan lengkap litar skematik, PCB layout termasuk senarai komponen yang diperlukan malah anda juga akan diberi bonus beberapa eBook dan software berguna untuk belajar PIC microcontroller menggunakan bahasa C atau Assembly (sesuai utk beginner), jika anda baru di dalam bab ini, ini lah peluang untuk anda belajar PIC microcontroller dengan cara lebih mudah dan berkesan disamping mencari bahan-bahan berkaitan di internet, dengan harga promosi hanya RM 45.00 sahaja. (download eBook)


Kalau berminat Email atau sms saya. 019 3430533







Baca seterusnya (Read more)...>>

Thursday, August 9, 2012

TABLE-TO-TABLE REMOTE CONTROL VER.II


Suatu penambah baikkan kepada jenis parallel table-to table remote control, ver.II kini menggunakan hanya satu atau single cable untuk menghubungkan kotak penerima (reciever box) kepada setiap satu table buzzer. Walaupun menggunakan single cable sahaja namun ia mampu mengasingkan setiap channel signal masing-masing malah mempunyai kebaikkan yang boleh menggandakan jumlah kawalan jauh sehingga lebih 100 channel bergantung kepada unit transmitter tanpa menghadapi masalah penyambungan cable yang berselirat. Sistem penyambungan.....sambung


Baca seterusnya (Read more)...>>

8 to 10 CHANNEL OFFICE TABLE TO TABLE STAFF CALLER

8 to 10 CHANNEL OFFICE TABLE TO TABLE STAFF CALLER INFRARED REMOTE
CONTROL SET. (penyambungan selari, lihat rajah1).

                                                                       Rajah 1.

Peralatan ini digunakan untuk memanggil staff pejabat daripada satu meja ke meja secara remote control dan boleh juga digunakan di dalam dewan belajar, bilik darjah dan sebagainya untuk memanggil pelajar secara kawalan jauh.  Bagaimana pun sistem penyambungan mungkin agak berselirat, sebab bayangkan setiap channel output mempunyai cable masing-masing yang akan dipasangkan satu persatu kepada setiap meja seperti rajah 1 diatas. Bagaimana pun masalah ini telah saya selesaikan dengan keluarnya ver.II menggunakan single cable yang akan menghubungkan reciever control box kepada setiap meja dengan penyambungan bersiri..









Baca seterusnya (Read more)...>>

LNE ROBOT OKU CAR PARKING BLOCK



Satu lagi gambaran ilustrasi idea iaitu suatu yang saya namakan line robot parking block. Menggunakan konsep pergerakkan forward dan reverse motor untuk membawa kon penghalang kearah hadapan (home position) dan kebelakang. Cara ini juga boleh menyekat kemasukkan kenderaan yang tidak sepatutnya kedalam petak pakir. Kebaikkan konsep ini agak mobility atau dengan kata lain kedudukkannya boleh ditanggalkan untuk dipindahkan kepada mana-mana petak paking. Litar kawalannya boleh direkabentuk terdiri daripada driver untuk gear motor, input sensor, RF reciever, bateri lead acid, sound & light alarm. Photo sensor boleh digunakan untuk membaca track line jika menggunakan kaedah base line robot. Bagaimana pun untuk membuatnya agak mencabar juga kerana memerlukan kreativiti dari sudut mekanikal. Idea ini hanya lahir dari buah fikiran saya sahaja dan mungkin banyak kekurangan dan perkara-perkara perlu yang perlu dikaji selidik. Sebenarnya saya pun belum pernah lagi buat benda seperti ini dan mungkin memerlukan banyak masa untuk kerja RND nya. Bagaimana dengan anda kalau berminat bolehlah cuba-cuba dan kalau perlukan saya insyaallah bolehlah bantu serba sedikit dari sudut teknikalnya. Okeylah cukup setakat ni sahaja post berkenaan hal oku-oku parking block ni dan nak fikir benda lain pulak,. 
Baca seterusnya (Read more)...>>
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...