Saturday, August 18, 2012

T-BRIDGE VS H-BRIDGE DC MOTOR CONTROLLER


Merekabentuk litar-litar elektronik kadang-kala agak memeningkan kepala juga suatu litar yang agak simple mungkin boleh menjadi lebih complex, Situasi ini sering berlaku terutama apabila mengambil tempahan untuk pelanggan yang mempunyai cita rasa dan mode yang tersendiri. Namun sebagai designer kita mestilah akur dan membuat yang terbaik kepada semua pelanggan yang telah memberi sepenuh kepercayaan kepada kita untuk membuat projek-projek litar mengikut spesifikasi yang mereka sendiri telah tetapkan. Sebab itulah saya sentiasa mengekalkan prinsip "kepercayaan dan kepuasan pelanggan adalah keutamaan saya" dan seboleh-bolehnya tidak mahu pelanggan-pelanggan saya berasa kecewa.
Sebagai contoh suatu litar kawalan DC motor yang boleh direkabentuk dengan beberapa komponen yang menjimatkan seperti sebiji toggle switch sahaja mungkin akan menjadi lebih rumit apabila pelanggan memintanya dengan kawalan peranti seperti microcontroller. Jadi kenalahlah kita menggunakan litar-litar driver untuk mengawal motor tersebut samada untuk pergerakkan forward atau reverse. Merekabentuk litar-litar elektronik sebenarnya bukan lah suatu perkara yang mudah samada hardware mahu pun inti softwarenya. Pelbagai faktor harus dititik beratkan samada dari segi ketahan, reliablelity dan kosmetik, malah turut mengambil kira faktor kosnya. Semua orang sudah tentunya inginkan yang terbaik, murah dan berkualiti. Senario ini membuatkan ramai desiner berperang dengan cabaran menangani kos-kos peralatan dan komponen yang semakin meningkat harganya. Dalam menangani situasi sebegini, kebetulan untuk post kali ini saya ingin berkongsi suatu teknik bagaimana kita boleh menjimat kos dalam merekabentuk litar driver untuk DC motor. Secara ringkasnya kita boleh design litar driver DC motor menggunakan berbagai cara samada dengan menggunakan litar IC, komponen diskrit (discrete component) dan yang paling ringkas dengan menggunakan peranti relay. Jenis litar yang selalu digunakan untuk mengawal motor untuk pergerakkan forward atau reverse adalah litar H-bridge yang boleh dibuat samada menggunakan litar-litar IC yang telah siap, power transistor dan relay sebagaimana yang telah saya sebutkan diatas tadi. Di bawah adalah beberapa gambar litar-litar H-bridge menggunakan transistor dan relay. 









Biasanya pelajar-pelajar dan penghobi elektronik lebih suka memilih litar H-bridge menggunakan kawalan relay kerana penyambungan litarnya yang lebih mudah berbanding lain-lain litar yang menggunakan arrangement dan configurasi kawalan transistor atau litar IC driver. Cita rasa saya pula lebih suka menggunakan barisan power transistor samada bipolar atau mosfet kerana mempunyai beberapa kebaikan yang tidak boleh ditandingi oleh litar relay mahu pun IC apabila melibatkan drive current dan load power yang lebih tinggi. Contohnya relay akan cepat mengalah dengan masalah contact apabila berlaku kesan sparking yang kuat, mempunyai sedikit kelewatan masa(delay contact) dan pada masa yang sama peranti relay juga mempunyai hubungan kanetik yang menghasilkan bunyi bising noise "kelak,klik dan kluk. Mengambil kira semula soal kos disini saya ingin berkongsi satu teknik baru yang saya telah lahirkan sendiri untuk mengawal pergerakkan motor forward dan reverse menggunakan relay, tentu ramai pelajar dan penghobi akan jatuh cinta dengan teknik mudah ini. Berbeza sedikit dengan litar jenis H-bridge dan untuk litar baru ini saya telah namakannya sebagai T-bridge mengikut rupa atau configurasi litar itu sendiri seperti rajah skematik di bawah. Lebih ringkas dan lebih menjimatkan kos kerana litar T-bridge ini boleh direkabentuk hanya menggunakan tiga biji relay driver sahaja berbanding 4 biji jika menggunakan teknik H. Bagi menghasilkan pergerakkan forward semua bilangan relay akan di aktive atau di "ON"kan manakala untuk pergerakkan reverse pula hanya satu relay sahaja perlu di "ON"kan merujuk kepada jadual logik seperti berikut;

RELAY                K1           K2        K3 

FORWARD         ON           ON       ON

REVERSE           ON          OFF      OFF


         Jadual 1,

Untuk mengawal pergerakkan DC motor di dalam dua arah menggunakan teknik T tersebut kita boleh menggunakan samada litar-litar kawalan elektronik biasa atau pun menggunakan kemudahan litar microcontroller seperti rajah di bawah yang menggunakan PIC uC. 






                                         T-BRIDGE RELAY DC MOTOR CONTROLLER CIRCUIT

(klik dan view image utk besarkan gambar)


Baca seterusnya (Read more)...>>

Monday, August 13, 2012

8 DIGIT DIGITAL LCD UP/DOWN COUNTER

Selamat pagi isnin, walaupun agak sibuk hari ni namun saya sempat juga dan ingin berkongsi suatu litar digital UP-DOWN LCD counter 8 digit yang boleh digunakan untuk sebarang projek mengira signal. Terdapat 3 button active low disitu counter up untuk mengira nombor menaik, counter down untuk kira menurun dan button ketiga tu untuk mereset nombor kepada zero. Kalau ada idea baik macam-macam kita boleh buat dengan litar counter ni seperti menggabungkan dengan sensor untuk detect dan mengira jumlah orang, benda dan sebagainya. Satu lagi litar ini terdapat keluaran binary output 8 bit pada PORTB yang turut mengira serentak dan boleh di gabungkan untuk lain-lain peranti seperti buzzer dan sebagainya. Macam saya telah buatkan untuk anak saya guna litar ni untuk permainan basketball (yang gantung kat tembok luar rumah tu la..) bagi mengira jumlah bola yang masuk dengan menggabungkan litar timer dan sensor untuk detect bola masuk. Litar skematiknya seperti dibawah dan hex code boleh mintak saya emailkan kalau berminat k, sbb tak sempat nak upload lagi. Kalau nak tempah litar ni dgn saya pun boleh harga tu boleh bincang.




FREE HEX CODE 

:100000000A128A11CF2C00308A000408840A820761
:100010000034203420344C344334443420344334CA
:100020004F3455344E345434453452340034423411
:0800300049344C343A34003429
:10099E00FD01B301B401B50183010A128A11502F72
:1009AE0083160313850186018701880107308900AC
:1009BE000F309F0083120313850186018701880182
:1009CE008901080083120313081201300A128A11DA
:1009DE0020250A128A110D30F300FB30F200F20BC3
:1009EE00F62CF30BF62CFB2C0800F30083120313EA
:1009FE000816122D730884000A128A1103200A1297
:100A0E008A110A128A1120250A128A110130F20067
:100A1E007208F307122D730884000A128A1103203C
:100A2E000A128A110038031D1D2D1E2D012D1F2D9A
:100A3E000800F100003083120313081A1030F00082
:100A4E007008B4000030881A2030F0007008B3002F
:100A5E0034083304F0007008B5007108F00004305B
:100A6E000310F00CFF3E031D372D7008350488006F
:100A7E008816881271080F39350488008816881276
:100A8E004230F000F00B492D64000800F300831291
:100A9E0003130812732D7308803E0A128A11202543
:100AAE000A128A11812D7308C03E0A128A1120255E
:100ABE000A128A11812D7308943E0A128A1120257A
:100ACE000A128A11812D7308D43E0A128A1120252A
:100ADE000A128A11812D812D7208003A0319522DA6
:100AEE00013A03195A2D033A0319622D013A0319DB
:100AFE006A2D812D83120313081608000330F400AB
:100B0E007408F60083160313880183120313081268
:100B1E0088126230F5006530F400F40B942DF50B5D
:100B2E00942D992D76088312031388008816881247
:100B3E002130F5007630F400F40BA32DF50BA32D28
:100B4E0064008312031388168812F930F4006400CF
:100B5E00F40BAE2DB22D6400831203138816881287
:100B6E00F930F4006400F40BB92DBD2D6400023091
:100B7E008312031388008816881228300A128A11ED
:100B8E0020250A128A110C300A128A1120250A1207
:100B9E008A110A128A11E9240A128A1106300A12DF
:100BAE008A1120250A128A110800F601F31FE02D82
:100BBE00E12DEA2DF209F309F20A0319F30AF601FF
:100BCE000314F60DEA2DF11FED2DEE2DF42DF00987
:100BDE00F109F00A0319F10AF42D710870040319D2
:100BEE00F92DFA2D302EF5010314F50D0A2E0130D4
:100BFE000310F00DF10DFF3E031DFF2D0130F4002B
:100C0E007408F5070A2EF11F0D2E0E2EFE2D102E36
:100C1E00102E71087302031D162E70087202031C2B
:100C2E00192E1A2E212E7008F2027108031CF303DE
:100C3E00F302212E01300310F10CF00CFF3E031DC8
:100C4E00222E0130F502031D2D2E2E2E102E302EAB
:100C5E00302E7608031D342E3A2EF209F309F20ACD
:100C6E000319F30A3A2E7308F101F1077208F00125
:100C7E00F007412E0800F601F11F462E472E502E8A
:100C8E00F009F109F00A0319F10AF6010314F60D41
:100C9E00502EF31F532E542E5E2EF209F309F20A34
:100CAE000319F30A0130F4007408F6065E2EF701FC
:100CBE00F801710870040319652E662EA42EF50135
:100CCE000314F50D762E01300310F00DF10DFF3EDD
:100CDE00031D6B2E0130F4007408F507762EF11FFC
:100CEE00792E7A2E6A2E7C2E7C2E01300310F70D73
:100CFE00F80DFF3E031D7D2E71087302031D892E14
:100D0E0070087202031C8C2E8D2E952E7008F20226
:100D1E007108031CF303F3027714952E01300310B0
:100D2E00F10CF00CFF3E031D962E0130F502031D53
:100D3E00A12EA22E7C2EA42EA42E7608031DA82E44
:100D4E00AE2EF709F809F70A0319F80AAE2E78083D
:100D5E00F101F1077708F001F007B52E08008312B4
:100D6E000313AE010A302E02031CBE2EBF2EC12E5F
:100D7E00D02ED02E2E08233E840083138001013006
:100D8E00A0002008AE070A302E02031CCF2ED02E54
:100D9E00C12EAE01D22E7B08A000A1012008F000CA
:100DAE002108F1007A08F301F3077908F201F2073E
:100DBE000A128A11DC250A128A1170088312031393
:100DCE00A2002E08233E84002208831380007B0895
:100DDE00A000A1012008F0002108F1007A08F3011B
:100DEE00F3077908F201F2070A128A1142260A1253
:100DFE008A117108FA01FA077008F901F9078312CE
:100E0E0003132E08013EA0002008AE007A087904D4
:100E1E00031D122F132FD22E142F7C08A000200892
:100E2E00AD00AD08031D1C2F1D2F1F2F4F2F4F2F51
:100E3E002D08FF3E233E84000A3083130002031860
:100E4E00292F2A2F362F2D08FF3E233E840000081F
:100E5E00303E0A128A1120250A128A11452F83125A
:100E6E0003132D08FF3E233E840083130008373EF4
:100E7E000A128A1120250A128A11452F0130831277
:100E8E000313AD02AD08031D4D2F4E2F1F2F4F2FF5
:100E9E0008000A128A11D7240A128A110A128A111C
:100EAE0085250A128A11F20100300A128A114D2587
:100EBE000A128A1101300A128A11FC240A128A11AE
:100ECE00682F8312031309186D2F6E2F9C2F7D0828
:100EDE00FF3A0319732F742F792F0130AF002F08AB
:100EEE00FD07792F0230B1004530B000A930AF00B8
:100EFE00AF0B7F2FB00B7F2FB10B7F2F862F872F3E
:100F0E0083120313091C8C2F8D2F872F8E2F0230E7
:100F1E00B1004530B000A930AF00AF0B942FB00B2D
:100F2E00942FB10B942F9B2F9C2F83120313891890
:100F3E00A12FA22FCC2F7D08031DA62FA92F013084
:100F4E00FD02A92F0230B1004530B000A930AF002C
:100F5E00AF0BAF2FB00BAF2FB10BAF2FB62FB72FED
:100F6E0083120313891CBC2FBD2FB72FBE2F023047
:100F7E00B1004530B000A930AF00AF0BC42FB00B9D
:100F8E00C42FB10BC42FCB2FD32F0919CF2FD02F96
:100F9E00D32FFD01D32FD32F7D0883120313860089
:100FAE00F2010314F20D00300A128A114D250A12B5
:100FBE008A110F300A128A11FC240A128A117D0836
:100FCE0083120313AF00B0012F08F9003008FA00A6
:100FDE000A30B1003108FB000830B2003208FC00C4
:100FEE000A128A11B6260A128A11682F0A128A115B
:020FFE000028C9
:02400E00323F3F
:00000001FF


Baca seterusnya (Read more)...>>

Saturday, August 11, 2012

BUAT SENDIRI PicKit2 CIRCUIT PROGRAMMER


Jika anda berminat untuk membuat sebarang litar elektronik berasaskan PIC microcontroller anda boleh memprogramnya dengan membuat sendiri USB PicKit2 IC programmer ini secara DIY. Saya akan menunjukkan langkah demi langkah cara-cara menghasilkannya dari A to Z sangat mudah dan menjimatkan kos berbanding membeli module lengkap PicKit2 programmer tersebut (RM160 kalau tempah dengan saya). Dengan membuatnya sendiri anda mungking boleh jimat sehingga lebih 50% sangat berbaloi. Jika anda berminat bolehlah dapatkan segera panduan lengkap cara-cara merekabentuk litar PCB PicKit2 IC programmer. Panduan ini mengandungi bahan-bahan lengkap litar skematik, PCB layout termasuk senarai komponen yang diperlukan malah anda juga akan diberi bonus beberapa eBook dan software berguna untuk belajar PIC microcontroller menggunakan bahasa C atau Assembly (sesuai utk beginner), jika anda baru di dalam bab ini, ini lah peluang untuk anda belajar PIC microcontroller dengan cara lebih mudah dan berkesan disamping mencari bahan-bahan berkaitan di internet, dengan harga promosi hanya RM 45.00 sahaja. (download eBook)


Kalau berminat Email atau sms saya. 019 3430533







Baca seterusnya (Read more)...>>

Thursday, August 9, 2012

TABLE-TO-TABLE REMOTE CONTROL VER.II


Suatu penambah baikkan kepada jenis parallel table-to table remote control, ver.II kini menggunakan hanya satu atau single cable untuk menghubungkan kotak penerima (reciever box) kepada setiap satu table buzzer. Walaupun menggunakan single cable sahaja namun ia mampu mengasingkan setiap channel signal masing-masing malah mempunyai kebaikkan yang boleh menggandakan jumlah kawalan jauh sehingga lebih 100 channel bergantung kepada unit transmitter tanpa menghadapi masalah penyambungan cable yang berselirat. Sistem penyambungan.....sambung


Baca seterusnya (Read more)...>>

8 to 10 CHANNEL OFFICE TABLE TO TABLE STAFF CALLER

8 to 10 CHANNEL OFFICE TABLE TO TABLE STAFF CALLER INFRARED REMOTE
CONTROL SET. (penyambungan selari, lihat rajah1).

                                                                       Rajah 1.

Peralatan ini digunakan untuk memanggil staff pejabat daripada satu meja ke meja secara remote control dan boleh juga digunakan di dalam dewan belajar, bilik darjah dan sebagainya untuk memanggil pelajar secara kawalan jauh.  Bagaimana pun sistem penyambungan mungkin agak berselirat, sebab bayangkan setiap channel output mempunyai cable masing-masing yang akan dipasangkan satu persatu kepada setiap meja seperti rajah 1 diatas. Bagaimana pun masalah ini telah saya selesaikan dengan keluarnya ver.II menggunakan single cable yang akan menghubungkan reciever control box kepada setiap meja dengan penyambungan bersiri..









Baca seterusnya (Read more)...>>

LNE ROBOT OKU CAR PARKING BLOCK



Satu lagi gambaran ilustrasi idea iaitu suatu yang saya namakan line robot parking block. Menggunakan konsep pergerakkan forward dan reverse motor untuk membawa kon penghalang kearah hadapan (home position) dan kebelakang. Cara ini juga boleh menyekat kemasukkan kenderaan yang tidak sepatutnya kedalam petak pakir. Kebaikkan konsep ini agak mobility atau dengan kata lain kedudukkannya boleh ditanggalkan untuk dipindahkan kepada mana-mana petak paking. Litar kawalannya boleh direkabentuk terdiri daripada driver untuk gear motor, input sensor, RF reciever, bateri lead acid, sound & light alarm. Photo sensor boleh digunakan untuk membaca track line jika menggunakan kaedah base line robot. Bagaimana pun untuk membuatnya agak mencabar juga kerana memerlukan kreativiti dari sudut mekanikal. Idea ini hanya lahir dari buah fikiran saya sahaja dan mungkin banyak kekurangan dan perkara-perkara perlu yang perlu dikaji selidik. Sebenarnya saya pun belum pernah lagi buat benda seperti ini dan mungkin memerlukan banyak masa untuk kerja RND nya. Bagaimana dengan anda kalau berminat bolehlah cuba-cuba dan kalau perlukan saya insyaallah bolehlah bantu serba sedikit dari sudut teknikalnya. Okeylah cukup setakat ni sahaja post berkenaan hal oku-oku parking block ni dan nak fikir benda lain pulak,. 
Baca seterusnya (Read more)...>>

Saturday, August 4, 2012

LIGHTNING CIRCUIT BREAKER DETECTOR



Selain daripada kerja-kerja merekabentuk litar-litar elektronik saya juga membuat part time dirumah menyediakan perkhidmatan membaiki semua peralat elektrik dan elektronik untuk pelanggan, jiran dan kawan-kawan terdekat. Salah satu masalah dan kerosakkan yang sering dialami oleh kebanyakkan peralatan elektronik seperti TV, computer, modem, handphone charger, laptop, telephone,machine fax, mesin basuh, dan lain-lain adalah berpunca daripada panahan petir yang menghasilkan voltage tinggi di dalam talian elektrik rumah atau mungkin memasuki menerusi arial TV (bagi TV). Bagaimana pun masalah ini kurang terjejas atau tidak memberi kesan lansung jika sesuatu peralatan elektrik di tutup (OFF), pengalaman atau tip ini adalah biasa bagi kebanyakkan pengguna termasuk saya sendiri akan sentiasa memastikan anak-anak akan menutup TV, computer dan barangan penting apabila terdengar langit berdentum sebagai langkah keselamatan dan jika taknak kerugian harta benda. Malah lebih extreme lagi dengan mencabut terus plug daripada socket outlet habis cerita. Tetapi di dalam projek kali ini saya akan menunjukkan suatu idea yang boleh di praktikkan untuk mengatasi masalah tersebut, dengan menghasilkan satu peranti yang akan memutuskan arus elektrik secara automatic apabila aktiviti kilat melampau dikesan. Gambaran ilustrasi projek ini adalah seperti gambar lukisan diatas yang mempunyai masukkan Plug AC, Power switch, Buzzer, Fuse, LED, Reset button, dan socket keluaran 240 VAC untuk kegunaan peralatan elektrik. Fungsi litarnya boleh diatur atau diprogram logikkan supaya buzzer dan LED memberi amaran bunyi (pulse) atau cahaya kelip selepas sahaja peranti ini mengesan isyarat kilat dan memberi lewat masa (timer/counter) tertentu untuk pengguna membuat pilihan samada membiarkan bekalan elektrik terputus secara automatic atau terus menggunakannya dengan menekan butang reset dan seterusnya litar akan mengulangi proses tersebut untuk remind kita semula. Lewat masa biasanya penting terutama bagi peralatan komputer yang perlu di shutdown secara tertib begitu juga kepada peralatan-peralatan yang lain. Salah satu kebaikkan peranti pemutus bekalan elektrik kilat automatik ini juga dapat mematikan peralatan elektrik sekiranya kita tiada dirumah atau dipejabat dimana ia digunakan semasa kejadian kilat yang menakutkan berlaku. Setahu saya belum ada lagi peranti seumpama ini dipasaran dan saya hanya memberikan idea sahaja. Sekiranya ada yang berminat untuk membuat projek seperti ini boleh juga mendapatkan perkhidmatan daripada saya.T. Kasih.
Baca seterusnya (Read more)...>>

Friday, August 3, 2012

OKU, CAR PARKING BLOCK


Saya telah menerima banyak pesanan dan panggilan terutama daripada pelajar-pelajar IPTA/S yang menanyakan idea-idea untuk final projek mereka. Disini saya ingin berkongsi dan akan disiarkan sedikit demi sedikit beberapa idea yang terlintas difikiran saya dan mungkin sesuai juga untuk dijadikan final projek anda. Jika anda khususnya kepada pelajar-pelajar atau sesiapa sahaja termasuk company yang berminat pada mana-mana projek tersebut dan sekiranya menghadapi sebarang masalah bolehlah menghubungi, consult dan tempah mana-mana projek tersebut dengan saya. Salah satu idea yang ingin saya tunjukkan disini adalah projek yang boleh membantu khususnya untuk orang kurang upaya (OKU). Merujuk kepada tajuk post kali ini iaitu OKU CAR PARKING BLOCK, sebenarnya adalah satu fungsi mekanikal dan elektronik yang akan menjaga bahagian parking kereta yang telah dikhususkan buat mereka. Masalah ini selalunya timbul contohnya di tempat-tempat awam dan pasaraya-pasaraya besar dimana umumnya orang akan berebut-rebut mencari tempat untuk meletak kereta masing-masing sehingga lupa tanggung jawab terhadap orang kurang upaya (OKU). Tanpa ada rasa malu mereka terus memandu dan masuk kedalam petak letak kereta yang telah dikhaskan kepada golongan tersebut. Hal ini juga sedikit sebanyak menyusahkan usaha pihak pentadbir dalam menyediakan kemudahan dan perkhidmatan terbaik kepada golongan istimewa ini. Di dalam projek ini saya haya menunjukkan suatu ilustrasi bagaimana projek ini boleh di praktikkan menerusi gambar1 diatas. Melihat kepada gambar tersebut keseluruhan projek tersebut boleh dilaksanakan dengan menggabungkan beberapa bahagian makanikal untuk menaik dan menurunkan bendera (OKU FLAG) oleh solenoid atau motor yang dikawal terus oleh bahagian litar elektronik di dalam box masing-masing. Apa yang perlu dilakukan oleh orang OKU berkenderaan apabila menghampiri LOOP SENSOR 1 adalah mereka perlu menekan butang remote box (bercode) yang akan disediakan di dalam kenderaan masing-masing untuk memilih lorong petak yang sepadan. Isyarat atau signal berkod tadi akan dihantar menggunakan gelombang radio (RF TRANSMITTER) kepada bahagian penerima untuk diproses seterusnya menurunkan penghalang kayu bendera supaya mereka boleh memasuki petak parking dengan selamat. Selagi kenderaan berada di dalam lingkungan loop sensor2 kayu bendera akan kekal pada kedudukan aras bawah sehinggalah kenderaan mereka beredar dari situ dan naik semula dalam beberapa lewat masa yang boleh dikawal oleh bahagian kotak kawalan untuk mengulangi proses yang sama. Di dalam keadaan logik yang lain katakan mereka tidak jadi untuk memasukkan kenderaan setelah kayu bendera turun pada aras bawah dan beredar dari situ, namun kayu bendera telah diprogram untuk dinaikkan semula pada home positionnya. Dengan cara ini sedikit sebanyak kita dapat menjaga petak letak kereta golongan OKU daripada di cerobohi oleh pemandu-pemandu yang tak bertanggung jawab. Jika anda mempunyai sebarang cadangan atau buah fikiran boleh lah memberi sedikit komen disini untuk improve lagi projek tersebut. Untuk merekabentuk litar-litar kawalan tersebut hanya sebiji ic microcontroller digunakan dan beberapa komponen elektronik/elektrik seperti lampu amaran berpusing, buzzer dan lain-lain yang dirasa perlu. Kalau sesiapa berminat dengan projek ini boleh lah menghubungi saya (email atau call)l untuk berbincang.


Baca seterusnya (Read more)...>>
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...