Friday, December 28, 2012

7 SEGMENT COUNTER UP 0~99


Disini saya ada berikan litar skematik dan hex code untuk simple project 7segment counter up dan boleh mengira dari 0 hingga 99, sesuai untuk segala projek kira mengira dimana suis adalah active low dan boleh disesuaikan dengan sebarang sensor yang dirasa perlu. Menggunakan microcontroller pic16F887 yang telah saya programkan untuk dikongsi kepada yang memerlukan.


FREE HEX CODE

:060000000A128A11122809
:10000800FE00030EF0000408F1000A08F200831253
:1000180003137F08F3000A128A11AE290A128A1103
:10002800E7290A128A11D3210A128A11803083160D
:1000380003138100831203138101A0308B00850113
:100048008316031385018312031388018316031390
:1000580088012E288312B401B501061834283528E2
:100068003F282C08013EAC002D080318013E003E35
:10007800AD003F283F28061C422843283F28442833
:100088002D08B501B5072C08B401B4070A30A4003F
:100098000030A5003508A701A7073408A601A60760
:1000A8000A128A1168210A128A1183120313250879
:1000B800AF01AF072408AE01AE072F08F501F50719
:1000C8002E08F401F4070A128A11B4200A128A11C0
:1000D800750883120313B101B1077408B001B007A2
:1000E8000A30A4000030A5003508F701F7073408E6
:1000F800F601F6070A30F4000030F5000A128A11FA
:1001080018210A128A11740883120313AA00AB017A
:100118002A08A6002B08A7000A128A1168210A12C9
:100128008A11831203132508AF01AF072408AE0113
:10013800AE072F08F501F5072E08F401F4070A1297
:100148008A11B4200A128A11750883120313B301A5
:10015800B3077408B201B2072E280A128A111228AE
:10016800F2283F30F4000030F5001729172906302F
:10017800F4000030F500172917295B30F40000302F
:10018800F500172917294F30F4000030F50017291A
:1001980017296630F4000030F500172917296D304B
:1001A800F4000030F500172917297D30F4000030DD
:1001B800F500172917290730F4000030F500172932
:1001C80017297F30F4000030F500172917296F3000
:1001D800F4000030F5001729172917297508003A87
:1001E8000319F72817297408003A0319B528013AA2
:1001F8000319BB28033A0319C128013A0319C72870
:10020800073A0319CD28013A0319D328033A0319E9
:10021800D928013A0319DF280F3A0319E528013ACA
:100228000319EB281729080083120313A201A3015D
:10023800750874040319212922296029A1010314CE
:10024800A10D322901300310F40DF50DFF3E031DF9
:1002580027290130A0002008A1073229F51F3529D8
:10026800362926293829382901300310A20DA30D73
:10027800FF3E031D392975087702031D45297408B7
:100288007602031C4829492951297408F602750881
:10029800031CF703F7022214512901300310F50C4F
:1002A800F40CFF3E031D52290130A102031D5D29F4
:1002B8005E293829602960292308F501F5072208F5
:1002C800F401F4076729080083120313250824049E
:1002D80003196F297029A629A9010314A90D8029DA
:1002E80001300310A40DA50DFF3E031D7529013033
:1002F800A8002808A9078029A51F8329842974290B
:100308008629862925082702031D8C292408260208
:10031800031C8F29902997292408A6022508031C65
:10032800A703A702972901300310A50CA40CFF3ED0
:10033800031D98290130A902031DA329A429862990
:10034800A629A6292708A501A5072608A401A40708
:10035800AD29080079087804031DB329B429BE29FA
:10036800850130088800013085000130F800003030
:10037800F900C52985013208880002308500F80196
:10038800F901810120308B007308FF0072088A0090
:1003980071088400700E8300FE0E7E0E090083161D
:1003A80003138501FF3086008701880189018316C0
:1003B80003178801890183120313850186018701C8
:1003C800880189010800F801F901AC01AD01AE010D
:1003D800AF01B001B101B201B30183010A128A1160
:0203E8001528D6
:02400E00E2ECE2
:00000001FF


Baca seterusnya (Read more)...>>

Thursday, December 20, 2012

SMART ELECTRONIC CONTROL FLAG POLE


PROJEK PELINDUNG BENDERA AUTOMATIK

Bayangkan kalau saya electronic kan bendera ni, bersama-sama alaunan muzik MP3 lagu negaraku atau lagu negeri bersama alat kawalan jauh untuk naik dan turunkan bendera tu, inovasi ke atau pelik? Boleh tambah solar sel, sensor hujan, buzzer, warning light dan macam-macam perlindungan untuk menurunkan bendera dari dibasahi hujan dan masuk kedalam kotak kalis air, ada timer esok pagi dia naik sendiri he..he.  Tapi sesiapa nak jadikan suatu projek...emm boleh saje.
Baca seterusnya (Read more)...>>

AUTOMATIC ROAD BUMPER (HUMP) SYSTEM


Semata-mata suatu idea yang boleh di realisasikan. Automatic smart road hump yang boleh di olah rekabentuk dan fungsinya untuk pelbagai keadaan. Contohnya permukaan bumper akan duduk di dalam permukaan bawah jalan sekiranya kenderaan yang lalu di bawah kelajuan yang dibenarkan (perlahan) dan bumper akan keluar di permukaan jalan sekiranya loop sensor awal-awal lagi telah mengesan kelajuan melebihi had (laju). Menggunakan kuasa solar untuk Green technology dan warning light. Tambahan beberapa sensor boleh di gambung untuk perbagai fungsi. Berminat dengan projek ni boleh juga consult dengan saya.

Baca seterusnya (Read more)...>>

Monday, December 17, 2012

AUTOMATIC CURTAIN MECHANICAL MODEL


Hi, saya nak kongsi gambar model bahagian mekanikal untuk automatic curtain..semuanya buat sendiri (buatan tangan) dari makanikal, electronic controller dan juga coding program bagi yang suka microcontroller.




Baca seterusnya (Read more)...>>

Tuesday, December 11, 2012

SMART DUSTBIN PCB LAYOUT


Kalau minat memasang sendiri boleh order sekarang untuk tempahan.
Design by Roslan (pronictech)


Baca seterusnya (Read more)...>>

Monday, December 10, 2012

Wireless handphone charger project

Mengkagumi hp Nokia yang dilengkapi dengan kelebihan mengecas bateri secara wireless, saya nak kongsi satu prototype projek tempahan dari salah seorang pelanggan saya dan mampu mengecas bateri untuk semua jenis hp dengan hanya mendekati diantara bahagian receiver kepada transmitter sama macam konsep nokia handphone. Bukan sekadar mengecas malah output terminal juga mampu menyalakan bulb dengan terang dan menghasilkan keupayaan arus kira-kira 400 mA maximum load dan voltage 3.7V atau 5Volt DC.



Baca seterusnya (Read more)...>>

Sunday, December 9, 2012

BIDAI AUTOMATIK KAWALAN ELEKTRONIK


Pada post yang lalu kita dah buat automatic curtain control dan apa kata kali ni kita ambil cabaran buat pada bidai pula dengan sistem automatic buka-tutup menggunakan sensor cahaya dan tambahan alat kawalan jauh (remote control). Cabaran rasanya hanya pada bahagian mekanikal je kot...siapa berminat boleh menghubungi saya untuk automate kan benda ni.



Baca seterusnya (Read more)...>>
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...