Tuesday, December 24, 2013

PROJEK ELEKTRONIK: Multi purpose password acsess security lock

PROJEK ELEKTRONIK



Suatu projek mudah, dengan litar ini anda boleh buat alat berciri keselamatan yang hanya boleh digunakan setelah password yang betul dimasukkan melalui matrix keypad dan PIC16F877A, percubaan sebanyak 3 kali jika silap alarm atau buzzer amaran akan berbunyi. Contoh litar diatas dimana PC atau CPU hanya boleh di ONkan menggunakan litar berpassword dimana terdapat relay yang akan aktif apabila password yang betul dimasukan, boleh juga diguna untuk sebarang peralatan AC atau DC.


Baca seterusnya (Read more)...>>

Saturday, December 21, 2013

PROJEK ELEKTRONIK: Wireless handphone keypad controller versi arduino shield

PROJEK ELEKTRONIK


Bercadang-cadang nak design wireless handphone keypad controller versi arduino shield yang pertama didunia kot (ha..ha perasan lak) tetapi tak tahu bila senang nk buat ni, hari2 bz je nak menyiapkan projek customer. Inyaallah suatu masa nanti....
Baca seterusnya (Read more)...>>

Friday, December 20, 2013

PROJEK ELEKTRONIK: Two position, HC-SR04 Ultrasonic Distance Sensor Module

PROJEK ELEKTRONIK

Ini adalah projek pengesan jarak menggunakan hc-sr04 sensor dimana boleh diletakkan dibahagian depan dan belakang (contoh kereta), dimana LCD akan display kedua2 nilai jarak dalam cm dan memberitahu kita kedudukan warning distance sebagai SAFE, BEWARE atau ALERT.




Baca seterusnya (Read more)...>>

240VAC LIGHT BULB DIMMER GLASS TOUCH SWITCH SENSOR



Kawal lampu dengan sentuhan jari kepada touch screen glass softtouch sensor.
Baca seterusnya (Read more)...>>

9 CHANNEL CAR SMART PARKING



LCD @ LDR SENSOR SMART PARKING PROJECT
Baca seterusnya (Read more)...>>

mini model smart electronic escalator



Meh buat mini smart escalator...
Baca seterusnya (Read more)...>>

LOW COST MINI ELECTRONIC LAB



DIY MINI ELECTRONIC EXPERIMENT LAB
Baca seterusnya (Read more)...>>

Handphone GSM, GPS network jammer module



Untuk block semua peranti GSM, GPRS (Module project)


Baca seterusnya (Read more)...>>

SIMPLE IR REMOTE AC LIGHT (BULB) CONTROL




Baca seterusnya (Read more)...>>

Toolbox Security System (wreless handphone keypad)



Toolbox bercirikan keselamatan dan hanya boleh dibuka dengan nombor password daripada handphone keypad secara wireless dan mempunyai sensor yang tersembunyi dari pengetahuan orang lain.
Baca seterusnya (Read more)...>>

PROJEK ALAT PENIMBANG BERAT (weighing scale circuit)



Litar projek ini berupaya menyukat berat lebih daripada 100 kg,suatu modifikasi sensor daripada alat penimbang biasa.



Baca seterusnya (Read more)...>>

DC POWER METER PIC16F873

Tersebut adalah litar DC power meter untuk sukat kuasa pada beban DC.



Baca seterusnya (Read more)...>>

Bus Alert System (Projek Elektronik)



Litar pengesan bus keluar masuk station atau bus stop, projek ni pic16F877a sahaja.

Baca seterusnya (Read more)...>>

POWER METER CURRENT SENSOR



Gambar diatas adalah jenis inductive current sensor yang saya gunakan untuk projek power meter (KWh) berbanding jenis hall effect current sensor ini adalah jauh lebih murah dan berupaya menyukat AC current lebih 50 Amp dan sesuai digunakan untuk kegunaan pengukuran kuasa tinggi.
Baca seterusnya (Read more)...>>

PROJEK KOTAK MEMO/SURAT BER PASSWORD DAN MAGNETIC LOCKED


Biasa bila design projek elektronik guna microcontroller seperti Pic atau Atmel hasil litarnya nanti akan kelihatan stereotype atau lebih kurang sama sahaja rupanya. Tetapi kebaikannya adalah nampak lebih simple dan kurang komponen. Tapi selalu juga customer datang nak tempah litar tapi tak mahu guna microcontroller sebab tak mahu ada coding, jadi terpaksalah designkan litar mengikut apa jua kehendak pelanggan dan hasilnya seperti litar skematik dibawah. Berfungsi sebagai suatu kotak memo yang menggunakan magnetic lock dan hanya boleh dibuka dengan memasukkan keypad password yang betul. Bagaimana pun kebaikan litar seperti ini ialah tak perlu risau tentang program malah menyerlahkan nilai seni rekabentuk litar elektronik dan mempunyai berbagai wajah litar yang berbeza-beza.


  
Baca seterusnya (Read more)...>>

Monday, December 16, 2013

KIPAS ANGIN KAWALAN SUHU DENGAN 3 KELAJUAN

Litar dibawah adalah projek kawalan kipas angin meja menggunakan microcontroller PIC18F4520 bagi mengawal kelajuan motor kipas secara automatik mengikut suhu sekeliling dan paparan LCD untuk bacaan suhu. Menggunakan kipas angin rumah dengan mengubah suai pendawaian speed control button dalamannya.




Baca seterusnya (Read more)...>>

PROJEK PETISURAT ELEKTRONIK 2014

Salam sejahtera,

Ramai juga yang minta litar projek petisurat PO-5 (link) yang saya design beberapa tahun yang lalu (walaupun simple tetapi mempunyai ciri tersendiri), jadi atas permintaan untuk tahun 2014 ni saya nak design versi terbaru berkonsep wireless intercom, wireles controller dan solar system untuk green tech disamping mempunyai pelbagai ciri menarik yang boleh ditokok tambah seperti letak LCD, GSM, dan lain-lain. Maka projek PO-5 tu pula akan saya kongsikan secara percuma kepada semua pengunjung blog projekelektronik4u (terimakasih atas sokongan anda) dan kepada yang berminat bolehlah download projek ni dalam PDF kat link dibawah. Okay boleh sertai dan jadi member blog ni untuk dapatkan password untuk buka free PDF file tu dengan menghubungi email atau sms kat saya bila dah jadi member, terimakasih.


 Konsep rekabentuk

Berminat nak tempah pun boleh juga, 

Baca seterusnya (Read more)...>>

Saturday, December 7, 2013

LAPTOP SMARTPHONE FM TX SECURITY CIRCUIT




Kebanyakkan smartphone kini mempunyai kemudahan penerima radio FM, jadi projek kali ini adalah suatu modifikasi pada laptop cooler bertujuan untuk mengawasi laptop daripada kecurian. Security cooler system ini mempunyai cable USB plug yang akan dimasukkan ke socket USB pada laptop dan terdapat juga sensor switch (microswitch) yang bertindak sebagai pengesan apabila laptop angkat. Sebagai contoh kita setkan frekuensi pada smartphone radio pada 100MHz dan apabila salah satu pengesan tadi teraktif maka bunyi siren akan keluar melalui speaker handphone sebagai penggera dengan jarak pemancaran lebih 100 meter disamping terdapat satu buzzer pada cooler itu sendiri yang akan berbunyi sebagai siren serentak. Litar ini menggunakan Pic16F877A atau 887 dan backup battery handphone sebagai bekalan kuasa. 




Baca seterusnya (Read more)...>>

ALAT PENJAGA MOUSE KOMPUTER




Ini adalah projek mudah satu alat digunakan untuk menjaga tetikus komputer dari dikebas orang, walaupun mouse ni taklah mahal sangat tapi bila tengah bersemangat sampai opis nak guna PC tetiba mouse dah takde kat situ lagi mungkin kawan seopis dah kebas sebab dia punya dah rosak kot??...kan menyusah dan membuang banyak masa nak cari ganti. Seperti didalam gambar mouse USB cable tu perlu dimasukkan pada socket USB pada kotak litar dan keluaran cable USB dari kotak litar pula akan dimasukkan pada mana-mana PC punya USB socket (jangan bimbang mouse tetap boleh berfungsi seperti biasa tanpa ada sebarang gangguan). Jadi alat ini akan mengesan salah satu atau kedua-dua socket tersebut apabila dicabut keluar, serta merta penggera akan berbunyi untuk menangkap si pemakan tikus tersebut...he..he, kalau nak hantar penggera kat hadphone pon boleh ditambah litar. Sesuai untuk semua PC desktop atau laptop Jadi sape berminat nak buat projek ni atau nak beli bahan2 softcopy boleh hubung saya...Kalau nak versi microcontroller pun boleh dibuatkan.

Ada banyak projek2 lagi nanti ada masa saya post satu per satu...
Baca seterusnya (Read more)...>>

Wednesday, October 30, 2013

CURTAIN CONTROL CIRCUIT

Kadang kala litar elektronik yang diperolehi di internet belum tentu boleh berfungsi dengan betul dan pemilik website secara sengaja atau tak sengaja membiarkan sahaja masalah ini berlaku tanpa membuat sebarang pembetulan dan hal ini biasanya membuatkan pembaca bingung apabila litar yang dibuat tidak menjadi. Ramai menghubungi saya kenapa litar curtain control dibawah yang diambil pada link tersebut tidak boleh berfungsi dan disini saya telah membuat pembetulan dengan simulation circuit nya sekali, diharap ianya membantu kepada yang memerlukan, terimakasih.
 Pembetulan litar adalah diode pada base dan resistor R4,R9,C3, manakala yang lain-lain semuanya okay.

Berikut adalah pengubahsuaian litar dengan proteus:







Baca seterusnya (Read more)...>>

Thursday, September 19, 2013

PWM BUCK CONVETER CIRCUIT BOARD



Litar PWM buck converter keluaran 5VDC. Guna pic untuk buat litar buck converter dengan LCD display.
Baca seterusnya (Read more)...>>

Apa ni ce teka? Jawapannya adalah DC motor vibrator yang diperbuat daripada kayu...he.he mudahkan.  
Baca seterusnya (Read more)...>>

SIMPLE MAIL BOX / INTERCOM PCB


Contoh gambar simple mailbox/intecom printed circuit board.


Baca seterusnya (Read more)...>>
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...