Friday, August 23, 2013

SETERIKA AUTO @ SMART IRON




Hai..dulu saya pernah buat satu tempahan dengan tajuk seterika pintar dimana terdapat satu touch switch sensor pada handle dia dan akan ON apabila dipegang dan apabila dilepaskan ada satu 555 timer akan beri sedikit masa legah dan sekiranya pengguna tidak mengguna atau sentuhnya dalam beberapa minit atau second maka ia akan di OFF kan secara automatik. Hal ini adalah untuk mengelak daripada pembaziran tenaga elektrik dan sebagai satu ciri keselamatan kepada seterika unik tersebut...Minat tak? kalau minat saya ada kongsi skematik diatas untuk semua..Nak tempah litar pun boleh...




Baca seterusnya (Read more)...>>

Friday, August 16, 2013

LITAR WIRELESS HANDPHONE CHARGER

Salam sejahtera...

Saya menerima banyak panggilan tempahan dan sms bertanyakan rekabentuk untuk projek wireless handphone charger...tetapi malangnya saya tidak dapat nak layan permintaan tersebut kerana terlalu sibuk lagi bagi menyiapkan beberapa anika projek yang sedang berjalan. Jadi untuk tidak mengecewakan disini saya nak kongsi sahaja rekabentuk litar yang saya buat ni (sangat simple) kepada umum dan tidak lagi mahu menjualnya (Free sahaja khas utk semua peminat blog ini), semoga anda berjaya melakukannya...
Baca seterusnya (Read more)...>>

Tuesday, August 6, 2013

Wireless SONY PS2 Controller SKPS @ joystick project test


video


Relax jap dan curi masa untuk upload video ni, sedang test PS2 Cytron...

Tengah nak buat litar alat kawalan guna Sony PS2 controller dari Cytron ni utk projek orang, tak lah susah sangat hanya perlu modified program yang diberi oleh cytron je guna PIC16F887.  Best juga guna PS2 ni nanti leh buat macam2, kok ada org nak buat wheel chair pun boleh gak guna benda ni dan kawal secara wireless..he..he..ok nak sambung kerja balik nanti customer risau lak projek diorang...
Baca seterusnya (Read more)...>>

Thursday, August 1, 2013

Bubble Ultrasonic sensor test and output signal analysis

video


Litar projek yang akan dibuat menggunakan bubble tube sensor yang banyak digunakan dalam peralatan perubatan hospital. Tenaga ultrasonic digunakan pada transmitter dan receiver sensor ini, saya inject 300kHz square wave kira-kira 3~5 Vp dan dapatkan perbezaan signal bubble atau tanpa bubble dalam tube cecair dengan pemerhatian oscilloscope. Kemudian op amp dan fungsi comparator bersama Microcontroller akan digunakan untuk mengawal litar.




Baca seterusnya (Read more)...>>
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...