Thursday, December 11, 2014

PROJEK ELEKTRONIK: Simple automatic aquarium feeder.

PROJEK ELEKTRONIK




Projek mudah ni untuk bagi ikan makan secara automatic menggunakan litar timer yang boleh disetkan masa contoh 24 jam, tapi dalam video ni saya set cepat sikit untuk demo sahaja dan apabila masa timer sampai satu pulse signal akan menggerakkan 1 cycle pd fish feeder yang telah saya ubahsuaikan secara elektronik.
Baca seterusnya (Read more)...>>

PROJEK ELEKTRONIK: Electronic Liquid Dispenser for sauce


PROJEK ELEKTRONIK



Ini adalah model simple chilli sauce dispenser dibuat secara DIY untuk student dulu, litar biasa je tak guna microcontroller pun kalau nak guna pun boleh hanya fungsi timer control sahaja. Ada sensor bila sauce habis dia akan membunyikan buzzer. Kat video ni saya guna air sahaja sebagai pengujian, bagaimanapun untuk sauce sebenar ia boleh berfungsi sama dengan baik. Infrared sensor digunakan sebagai pengesan tangan atau mangkuk kecik tu. Nak isi cecair sabun pun boleh gak..he.
Baca seterusnya (Read more)...>>

PROJEK ELEKTRONIK : Arduino Bus Alert System

PROJEK ELEKTRONIK



Secara ringkas model projek ni menggunakan Arduino uno dan TX/RX module, LCD akan memaparkan kehadiran bus dan jarak dalam km atau meter apabila menghampiri bus stop atau bus station. Push button switch ditekan untuk memberi tahu pemandu bus ada penumpang sedang menunggu dan read switch berfungsi ala-ala sebagai metal detector (supaya lebih simple).
Baca seterusnya (Read more)...>>

Monday, December 8, 2014

PROJEK ELEKTRONIK: WIRELESS FM MIC

PROJEK ELEKTRONIK

Projek tempahan litar wireless FM microphone pun ada buat gak...susah juga nak solder sebab SMD ic.




Baca seterusnya (Read more)...>>

PROJEK ELEKTRONIK: Solar tracker

PROJEK ELEKTRONIK



Solar tracker ni agak besar sikit berbanding yang diupload sebelum ni, tapi fungsi sama sahaja ikut matahari..
Baca seterusnya (Read more)...>>

PROJEK ELEKTRONIK: SIMPLE ROBOT CLEANER


PROJEK ELEKTRONIK


Simple manual robot pencuci lantai, tugas dia untuk cuci lantai, lap lantai guna span dan keringkan lantai guna fan/heater...lagi satu guna remote control je..he



Baca seterusnya (Read more)...>>

PROJEK ELEKTRONIK: DIRECT CONTROL ELCB USING SMS/DTMF LINE CALL/WECHAT APP.


PROJEK ELEKTRONIK




Ciri2
-System ini menggunakan solenoid dan pin untuk menarik keatas ELCB switch.
-Boleh naikkan elcb switch secara automatic/manual/sms
-Boleh baca kondisi ACline samada short atau open circuit dan hantar sms pd hp pengguna, jika satus
 AC line trip disebabkan panahan petir pengguna hp akan menerima masej AC line condition normal dan
 ELCB masih selamat untuk di ONkan semula tetapi sekiranya AC line Short kekal atau earth ada leakage maka
 mesej hp akan dihantar sebagai AC line short/leakage (abnormal) dan tidak selamat untuk diOnkan
 semula.
-Boleh onkan elcb semula secara SMS,line call dan WeChat application.
Baca seterusnya (Read more)...>>

Wednesday, November 26, 2014

PROJEK ELEKTRONIK: DTMF REMOTE CONTROL USING SMARTPHONE @ WECHAT APPLICATION

PROJEK ELEKTRONIK



Dengan applikasi wechat pada smartphone kita boleh mengawal peralatan elektrik secara kawalan jauh malah Percuma! jika ada access internet wifi free disekitar anda berbanding SMS.

Pelbagai jenis litar DTMF transceiver yang boleh direkabentuk.
.



Baca seterusnya (Read more)...>>

Tuesday, November 25, 2014

PROJEK ELEKTRONIK: GSM DENGAN ARDUINO UNO

PROJEK ELEKTRONIK


Sensor infrared digunakan sebagai pengesan, arduino litar kawalan dan GSM untuk menghantar SMS.

Baca seterusnya (Read more)...>>

Sunday, November 16, 2014

PROJEK ELEKTRONIK :Projek radio wireless mic soundbox amplifier


PROJEK ELEKTRONIK

Projek radio wireless microphone soundbox dan perakam suara ic ISD.





  Tulis sepenuhnya
Baca seterusnya (Read more)...>>

PROJEK ELEKTRONIK: SOLAR SEEKER CHARGER


PROJEK ELEKTRONIK


Solar tracker menjejak matahari secara automatik dan multipurpose usb 5V charger.






Boleh digunakan untuk mengecas sebarang peranti seperti mobile phone dll.






Baca seterusnya (Read more)...>>

PROJEK ELEKTRONIK: Mailbox gsm with rfid lock and ir sensor


PROJEK ELEKTRONIK

Gsm solar dan RFID






Baca seterusnya (Read more)...>>

PROJEK ELEKTRONIK: Modified quadcopter


PROJEK ELEKTRONIK

Tambah gripper DC motor untuk angkat barang








Baca seterusnya (Read more)...>>

PROJEK ELEKTRONIK: Wireless usb hp charger

PROJEK ELEKTRONIK




Wireless usb charger lagi...
















Baca seterusnya (Read more)...>>

PROJEK ELEKTRONIK: Buat projek portable automatic handwash

PROJEK ELEKTRONIK






Baca seterusnya (Read more)...>>

PROJEK ELEKTRONIK: Projek timer module

PROJEK ELEKTRONIK



Baca seterusnya (Read more)...>>

PROJEK ELEKTRONIK: Projek arduino

PROJEK ELEKTRONIK


Baca seterusnya (Read more)...>>

Wednesday, September 3, 2014

PROJEK ELEKTRONIK: LITAR PROJEK PEMANAS MAKANAN (PORTABLE/ USING RECHARGEABLE BATTERY)

PROJEK ELEKTRONIK

Litar ni menggunakan temperature sensor dan pilihan timer untuk set berapa lama sistem pemanas harus di ONkan atau secara automatik mengikut bacaan setting temperature sensor. Pada LCD juga terdapat bar level sebagai penunjuk paras tenaga bateri supaya boleh di caj semula apabila bateri telah kehilangan banyak tenaga. Tujuan menggunakan bateri supaya sistem ini boleh dibawa kemana-mana, seperti tudung saji, bekas, periuk mudah alihlah kononnya atau apa2 sahaja la.
Baca seterusnya (Read more)...>>

Tuesday, September 2, 2014

Monday, September 1, 2014

PROJEK ELEKTRONIK: Litar sistem security menggunakan laser

PROJEK ELEKTRONIK

Litar sistem keselamatan menggunakan cahaya laser, magnetic sensor (read switch), buzzer, transmitter, receiver, dan kawalan pintu ber-password.



Baca seterusnya (Read more)...>>

PROJEK ELEKTRONIK: Litar pengemik tin minuman


PROJEK ELEKTRONIK


Disini saya ingin berkongsi litar yang saya rekabentuk untuk mengawal pergerakan mesin pengemik tin minuman secara DIY, kalau berminat nak buat boleh ikut sahaja litar yang diberikan. Komponen utamanya adalah jack kereta, dan motor, menggantikan hydraulic system yang lebih mahal.





Baca seterusnya (Read more)...>>

Friday, July 11, 2014

PROJEK ELEKTRONIK: SIMPLE SMART AQUARIUM

PROJEK ELEKTRONIK




Litar ni saya rekabentuk untuk mengawal air didalam aquarium secara automatik dimana akan menukar air sendiri apabila sensor keruh (turbidity sensor) mengesan air sudah terlalu kotor. Terdapat dua solenoid valve untuk mengawal keluar masuk air, water sensor, dan fish feeder untuk kasi ikan makan dengan kawalan timer module. Keseluruhan projek litar menggunakan litar logik tanpa microcontroller supaya pengguna lebih mudah memperbaiki litar dan menukar IC logic apabila berlaku sebarang kerosakan tanpa perlu kerja program kembali kepada IC tersebut, rajah diatas menunjukkan simulation dengan proteus. Bagaimana pun jika menggunakan microcontroller keseluruhan litar tu akan menjadi lebih mudah dengan hanya perlu program ic sahaja, kalau berminat boleh hubungi saya.
Baca seterusnya (Read more)...>>

Wednesday, June 4, 2014

PROJEK ELEKTRONIK: PEOPLE DOOR UP/DOWN COUNTER

PROJEK ELEKTRONIK


Dulu saya ada buat litar (in out door sensor counter) yang sama, tetapi yang ini pula direkabentuk tanpa menggunakan microcontroller atas permintaan member2. Terdapat dua sensor (infrared photo sensor) bagi mengesan pergerakan keluar masuk pada satu posisi yang sama. Apabila counter sampai atau lebih daripada nombor yang telah disetkan oleh dip switch maka beban seperti motor dan sebagainya boleh diON kan dan akan OFF secara auto apabila nombor kurang daripada set number tersebut. 
Baca seterusnya (Read more)...>>

Wednesday, May 28, 2014

PROJEK ELEKTRONIK: AC POWER CONTROL (Phase Angle Control using triac/PIC16F877A)

PROJEK ELEKTRONIK



AC POWER CONTROL

Litar diatas digunakan untuk mengawal kecerahan lampu atau speed ac motor dengan mengawal phase angle dalam degree dengan paparan pada LCD. Selain single phase kita juga boleh menggabungkan litar tersebut untuk kawalan 3 fasa.





Baca seterusnya (Read more)...>>

PROJEK ELEKTRONIK: PCB INDUCTIVE/CAPACITIVE, LC METER

PROJEK ELEKTRONIK



Suatu alatan ujian komponen inductive dan capacitive yang sangat berguna didalam kerja-kerja merekabentuk dan membaiki litar-litar elektronik.

Measuring range is from 0 to >0.1uF for capacitance and 0 to >10mH for inductance.
Harga lihat <kedai-letronik>




Baca seterusnya (Read more)...>>

Sunday, May 18, 2014

PROJEK ELEKTRONIK: 7 DAY 24 HOURS ELECTRONIC LCD DIGITAL TIMER MODULE

PROJEK ELEKTRONIK


Timer module circuit board ini sesuai untuk kegunaan projek-projek elektronik/microcontroller yang menggunakan bekalan kuasa 5VDC.



7 Day timer module ini dibuat khas untuk kegunaan projek-projek elektronik samada menggunakan microcontroller atau litar-litar logik ic dimana banyak menggunakan bekalan kuasa 5VDC atau 12VDC. Terdapat dua keluaran (output) iaitu terminal relay dan logik output. Dimana relay output boleh dibuat penyambungan terus kepada litar-litar atau menggunakan logic output yang boleh disambungkan terus ke punca input pada pic microcontroller contohnya. Sangat sesuai untuk projek-projek elektronik yang menggunakan timer seperti fish auto feeder, penyiram air tanaman, kipas automatik, litar kawalan didalam kereta, smart-home system, dan sebagainya. Dengan timer ini kita boleh kawal peralatan mengikut mode minit, jam, hari, minggu, bulan, random dan sebagainya.Terdapat dua jenis rekabentuk timer module iaitu jenis 5VDC dan 12VDC boleh digunakan mengikut kesesuaian pengguna. 






Features: 

• 24 hour 7 Day Digital Timer
• Available in 1,2 or 3 pack
• 8 operation buttons
• 10  ON/OFF programs with 1 minute step
• Selectable manual/on/auto/off modes
• 12/24 hour mode selectable
• Large LCD display
• Clock showing seconds
• Summer time function available
• Random function with a random advance of 10-31 minutes between 6:00 PM and 6:00 AM
• Memory back-up battery
• Easy to use 
• 16 combinations of day or blocks of days available as follows: 

Monday / Tuesday / Wednesday / Thursday / Friday / Saturday / Sunday 
Mo-Tu-We-Th-Fr-Sa-Su 
Mo-Tu-We-Th-Fr
Sa-Su
Mo-Tu-We-Th-Fr-Sa
Mo-We-Fr
Tu-Th-Sa
Mo-Tu-We
Th-Fr-Sa
Mo-We-Fr-Su

Specifications:  

• Voltage: 5VDC
• Relay output (com, no and nc)
• Logic output (NPN output >connect to an I/O microcontroller or etc.)
• Active low when logic output.
• Minimum setting time: 1 minute
• Operating temperature: -10 to +40 degrees Celsius
• Accuracy: +/- 2 minutes per month
• Internal rechargeable back up battery: NiMH 1.2 V, over 100 hours

Dimensions: 

• 10cm (L) x 8.8cm (W)

HARGA: RM100.00
NOW ! : RM80.00 
Pesan segera: hubungi saya Roslan 019 3430533 



Baca seterusnya (Read more)...>>

Thursday, May 15, 2014

PROJEK ELEKTRONIK: LITAR PCB (TRIAC 3 PHASE ELECTRONIC POWER CONTROL)

PROJEK ELEKTRONIK

Bila lukis pcb single layer, memang banyak guna jumper terutama bila kena buat litar kawalan yang berserabut, tapi jumper pun komponen elektronik juga kan...
Baca seterusnya (Read more)...>>

PROJEK ELEKTRONIK: PROJEK SENSOR PENGESAN 3 PARAS DUSTBIN

PROJEK ELEKTRONIK



Ada 3 sensor masing-masing mengesan 3 level sampah dan akan menyalakan lampu sebagai indicator apabila sebarang objek sampah dikesan sensor lebih dari 2 atau 3 saat (delay time). Ini bertujuan membezakan sampah masuk atau sampah sampai level limit.


Baca seterusnya (Read more)...>>

PROJEK ELEKTRONIK: PROJEK 4 LEVEL WATER TANK GSM

PROJEK ELEKTRONIK

Litar dibawah menunjukkan 4 sensor dipasang kedalam water tank dan LCD akan memaparkan keadaan paras air, contoh over flow, high, low, critical, empty tank dan terus hantar sms kepada mobile phone anda.


Baca seterusnya (Read more)...>>

Monday, May 12, 2014

PROJEK ELEKTRONIK: 3 DIGIT DIGITAL 7 SEGMENT TEMPERATURE DISPLAY

PROJEK ELEKTRONIK


3 digit 7 segment temperature display.



Baca seterusnya (Read more)...>>

PROJEK ELEKTRONIK: 3 DIGIT 7 SEGMENT UP DOWN COUNTER

PROJEK ELEKTRONIK


3 dig 7 segment up down counter pic16f877a circuit


HEX.CODE
:060000000A128A11122809
:10000800FE00030EF2000408F3000A08F40083124D
:1000180003137F08F5000A128A11042A0A128A11AA
:100028002B2A0A128A113C220A128A11803083165E
:1000380003138100831203138101A0308B0089010F
:10004800831603138901831203138801831603138C
:10005800880183120313B801B9013228061835281C
:10006800362843283A08FF3A03193B283C284328F6
:100078000130AE002E08BA07432843284328061C3F
:1000880046284728432886184A284B2854283A08DF
:10009800031D4F2854280130BA02542854285428E4
:1000A800861C57285828542859283A08AE00AF010A
:1000B8002E08B8002F08B9000A30A8000030A9009F
:1000C8003908AB01AB073808AA01AA070A128A1136
:1000D800BE210A128A11831203132908B101B1073C
:1000E8002808B001B0073108A101A1073008A00114
:1000F800A0070A128A1106210A128A118312031311
:100108002108B301B3072008B201B2070A30A800DA
:100118000030A9003908A301A3073808A201A207E3
:100128000A30A0000030A1000A128A116E210A12BA
:100138008A11831203132008AE00AF012E08AA000B
:100148002F08AB000A128A11BE210A128A118312E3
:1001580003132908B101B1072808B001B007310815
:10016800A101A1073008A001A0070A128A110621DF
:100178000A128A11831203132108B501B507200852
:10018800B401B4076430A8000030A9003908A301FD
:10019800A3073808A201A2076430A0000030A1001C
:1001A8000A128A116E210A128A1183120313200877
:1001B800AE00AF012E08AA002F08AB000A128A1160
:1001C800BE210A128A11831203132908B101B1074B
:1001D8002808B001B0073108A101A1073008A00123
:1001E800A0070A128A1106210A128A118312031320
:1001F8002108B701B7072008B601B60732280A1246
:100208008A11122846293F3083120313A0000030B8
:10021800A1006D296D290630A0000030A1006D29CC
:100228006D295B30A0000030A1006D296D294F3089
:10023800A0000030A1006D296D296630A0000030B3
:10024800A1006D296D296D30A0000030A1006D2935
:100258006D297D30A0000030A1006D296D2907307F
:10026800A0000030A1006D296D297F30A00000306A
:10027800A1006D296D296F30A0000030A1006D2903
:100288006D296D29831203132108003A03194D299A
:100298006D292008003A03190729013A03190F2983
:1002A800033A03191529013A03191B29073A0319B7
:1002B8002129013A03192729033A03192D29013A5B
:1002C800031933290F3A03193929013A03193F2928
:1002D8006D29080083120313A601A7012108200431
:1002E800031977297829B629A5010314A50D8829AA
:1002F80001300310A00DA10DFF3E031D7D29013023
:10030800A4002408A5078829A11F8B298C297C29EA
:100318008E298E2901300310A60DA70DFF3E031D5F
:100328008F2921082302031D9B2920082202031C70
:100338009E299F29A7292008A2022108031CA3039C
:10034800A3022614A72901300310A10CA00CFF3E1C
:10035800031DA8290130A502031DB329B4298E293C
:10036800B629B6292708A101A1072608A001A007D8
:10037800BD29080083120313290828040319C52975
:10038800C629FC29AD010314AD0DD629013003108F
:10039800A80DA90DFF3E031DCB290130AC002C0888
:1003A800AD07D629A91FD929DA29CA29DC29DC29C8
:1003B80029082B02031DE22928082A02031CE52923
:1003C800E629ED292808AA022908031CAB03AB0279
:1003D800ED2901300310A90CA80CFF3E031DEE29DE
:1003E8000130AD02031DF929FA29DC29FC29FC2971
:1003F8002B08A901A9072A08A801A807032A0800A9
:100408000730F1007D30F000F00B082AF10B082AC4
:100418008312031389013208880001308900890199
:1004280034088800023089008901360888000430C1
:100438008900810120308B007508FF0074088A004C
:1004480073088400720E8300FE0E7E0E0900F6010A
:10045800F701B001B101B201B301B401B501B601B0
:10046800B701B801B901BA0183010A128A11152826
:100478000130831603138500033086008701880145
:100488008901831203138501860187018801890187
:0204980008005A
:02400E00323F3F
:00000001FF




Baca seterusnya (Read more)...>>

Wednesday, April 30, 2014

PROJEK ELEKTRONIK: LITAR PCB PROJEK PENGAWAL KEKERUHAN AIR AQUARIUM AUTOMATIK

PROJEK ELEKTRONIK



Menggunakan turbidity sensor dan water level wire probe, bila air keruh ia akan tukar air secara auto menggunakan valve atau pum air.

Baca seterusnya (Read more)...>>

PROJEK ELEKTRONIK: ELECTRONIC TEMPERATURE CONTROL SYSTEM

PROJEK ELEKTRONIK


Litar simple temperature controller (ada button suis untuk tambah dan turunkan nilai had suhu). Ada relay sebagai kawalan untuk litar keluaran contoh heater, lampu, kipas dan apa2 sahaja yang sesuai. Boleh gak buat tudung saji auto dan macam2.

HEX CODE:

:100000000A128A11F72F00308A000408840A820736
:100010000034543445344D3450342E342034533469
:1000200045345434543449344E3447340034203445
:100030002034203420342034203420342034203420
:1000400020342034203400344C3449344D34493485
:1000500054343A340034543445344D3450343A3402
:1000600000344434453447342034433400342E348F
:0200700000345A
:10025A0083120313081201300A128A11A4210A1206
:10026A008A110D30F300FB30F200F20B3A29F30B3E
:10027A003A293F29080023308316031385000730E3
:10028A008600870188010730890006309F008312A3
:10029A000313850186018701880189010800F3009B
:1002AA008312031308166A29730884000A128A1132
:1002BA0003200A128A110A128A11A4210A128A1127
:1002CA000130F2007208F3076A29730884000A12DF
:1002DA008A1103200A128A110038031D752976290A
:1002EA0059297729080083120313B101AD1F7E290A
:1002FA007F298829AC09AD09AC0A0319AD0AB101F5
:10030A000314B10D88292C08F0002D08F100F20120
:10031A008E30AF002F08F3003108B0003008F40027
:10032A000A128A1176230A128A1170088312031399
:10033A00AC007108AD007208AE00A3290800F100F4
:10034A00003083120313081A1030F0007008D2002C
:10035A000030881A2030F0007008D1005208510489
:10036A00F0007008D3007108F00004300310F00C9C
:10037A00FF3E031DBB2970085304880088168812A3
:10038A0071080F3953048800881688124230F00029
:10039A00F00BCD2964000800F3008312031308123E
:1003AA00F7297308803E0A128A11A4210A128A11B7
:1003BA00052A7308C03E0A128A11A4210A128A1158
:1003CA00052A7308943E0A128A11A4210A128A1174
:1003DA00052A7308D43E0A128A11A4210A128A1124
:1003EA00052A052A7208003A0319D629013A03197F
:1003FA00DE29033A0319E629013A0319EE29052AE7
:10040A0083120313081608000130831203139F0096
:10041A008030831603139F007C0883120313AA00FB
:10042A0002300310AA0DFF3E031D162A1F08C33906
:10043A002A049F000D30AB00FB30AA00AA0B232A26
:10044A00AB0B232A282A831203131F152C2A1F19E0
:10045A002F2A302A2C2A312A1E08AA00AB012A0880
:10046A00AB00AA01831603131E08831203132A077B
:10047A00FC000030031801302B07FD00442A080055
:10048A000330F4007408F6008316031388018312FC
:10049A000313081288126230F5006530F400F40B79
:1004AA00542AF50B542A592A760883120313880012
:1004BA00881688122130F5007630F400F40B632A8E
:1004CA00F50B632A64008312031388168812F93025
:1004DA00F4006400F40B6E2A722A64008312031378
:1004EA0088168812F930F4006400F40B792A7D2A00
:1004FA006400023083120313880088168812283099
:10050A000A128A11A4210A128A110C300A128A11BB
:10051A00A4210A128A110A128A112D210A128A1199
:10052A0006300A128A11A4210A128A110800F60159
:10053A00F31FA02AA12AAA2AF209F309F20A031927
:10054A00F30AF6010314F60DAA2AF11FAD2AAE2A00
:10055A00B42AF009F109F00A0319F10AB42A710858
:10056A0070040319B92ABA2AF02AF5010314F50D01
:10057A00CA2A01300310F00DF10DFF3E031DBF2AF8
:10058A000130F4007408F507CA2AF11FCD2ACE2AD1
:10059A00BE2AD02AD02A71087302031DD62A7008EF
:1005AA007202031CD92ADA2AE12A7008F2027108B7
:1005BA00031CF303F302E12A01300310F10CF00CDF
:1005CA00FF3E031DE22A0130F502031DED2AEE2A41
:1005DA00D02AF02AF02A7608031DF42AFA2AF20908
:1005EA00F309F20A0319F30AFA2A7308F101F10767
:1005FA007208F001F007012B0800F601F11F062B23
:10060A00072B102BF009F109F00A0319F10AF60178
:10061A000314F60D102BF31F132B142B1E2BF209A8
:10062A00F309F20A0319F30A0130F4007408F60612
:10063A001E2BF701F801710870040319252B262BCC
:10064A00642BF5010314F50D362B01300310F00D60
:10065A00F10DFF3E031D2B2B0130F4007408F50742
:10066A00362BF11F392B3A2B2A2B3C2B3C2B0130F2
:10067A000310F70DF80DFF3E031D3D2B71087302A1
:10068A00031D492B70087202031C4C2B4D2B552B52
:10069A007008F2027108031CF303F3027714552B56
:1006AA0001300310F10CF00CFF3E031D562B0130F4
:1006BA00F502031D612B622B3C2B642B642B7608FD
:1006CA00031D682B6E2BF709F809F70A0319F80AB4
:1006DA006E2B7808F101F1077708F001F007752B06
:1006EA0008007308031D7A2B822B720871047004A8
:1006FA00031D802B812B982B822B0030F0000030B9
:10070A00F1000030F200F02BF02B982B0130F500AD
:10071A007508F30701300310F20CF10CF00CFF3EE0
:10072A00031D902B982BFE307205031D9D2B9E2BCB
:10073A008B2BB62BB62B0130F5007508F307013069
:10074A00F007003003180130F107003003180130B8
:10075A00F20701300310F20CF10CF00CFF3E031DFE
:10076A00AF2BFF307205031DBB2BBC2BA02BC92B53
:10077A00C92B0130F30201300310F00DF10DF20D17
:10078A00FF3E031DC12BC92BF11FCC2BCD2BBE2B3A
:10079A007318D02BD12BD72BFF30F0057F30F10502
:1007AA00FF30F2050310F30C7308F500F601F701A8
:1007BA0010300310F50DF60DF70DFF3E031DDE2B6D
:1007CA007508F0047608F1047708F2047408031D2A
:1007DA00EF2BF02BF217080083120313AE010A3035
:1007EA002E02031CF92BFA2BFC2B0B2C0B2C2E089C
:1007FA00233E8400831380010130A0002008AE0745
:10080A000A302E02031C0A2C0B2CFC2BAE010D2CD9
:10081A007B08A000A1012008F0002108F1007A0855
:10082A00F301F3077908F201F2070A128A119C22EE
:10083A000A128A11700883120313A2002E08233E9B
:10084A0084002208831380007B08A000A1012008ED
:10085A00F0002108F1007A08F301F3077908F201A0
:10086A00F2070A128A1102230A128A117108FA017E
:10087A00FA077008F901F907831203132E08013EDB
:10088A00A0002008AE007A087904031D4D2C4E2CD6
:10089A000D2C4F2C7C08A0002008AD00AD08031DCC
:1008AA00572C582C5A2C8A2C8A2C2D08FF3E233E72
:1008BA0084000A30831300020318642C652C712CFF
:1008CA002D08FF3E233E84000008303E0A128A119A
:1008DA00A4210A128A11802C831203132D08FF3EC9
:1008EA00233E840083130008373E0A128A11A4218A
:1008FA000A128A11802C013083120313AD02AD084B
:10090A00031D882C892C5A2C8A2C080078088312FB
:10091A000313A0007908A1007A08A2000310210D90
:10092A00220DA3002308A900A908031D9D2C9E2CB3
:10093A00A82C0030FB000030FA000030F90000302B
:10094A00F800302D302D7808A0007908A1007A0827
:10095A00A20017300310A20CA10CA00CFF3E031D2D
:10096A00AF2C2008A3002308A400F917FF30F805CC
:10097A00FF30F9050030FA057808A5007908A600C5
:10098A007A08A700A8018E30A902A91FCD2CCE2C67
:10099A00F32C2908803A8F3E0318D42CD52CE02C4E
:1009AA000030FB000030FA000030F9000030F80097
:1009BA00302D302DE02C01300310A80CA70CA60C0A
:1009CA00A50CFF3E031DE12C0130A0002008A90759
:1009DA00031DF02CF12CE02C172D172D18302902AD
:1009EA00031CF82CF92C102D0030FB000030FA0003
:1009FA000030F9000030F800302D302D102D013074
:100A0A00A0000310A50DA60DA70DA80DA00B062D7D
:100A1A000130A902102DA908031D142D152D042D2E
:100A2A00172D172D2408031D1B2D272DA509A609EF
:100A3A00A709A809A50A0319A60A0319A70A0319E7
:100A4A00A80A272D2808FB002708FA002608F9001B
:100A5A002508F800302D080083120313CB01CC01BE
:100A6A00CF01D001CD01CE010A128A1140210A120A
:100A7A008A110A128A1145220A128A11F2010314F2
:100A8A00F20D00300A128A11D1210A128A110F308E
:100A9A000A128A1154210A128A11142E0618562D86
:100AAA00572D912D5008803AFF0080307F02031D98
:100ABA00602DFF304F020318632D642D6C2D013019
:100ACA0083120313CF070318D00A0030D00702306D
:100ADA0083120313C4004530C300A930C200C20BFD
:100AEA00742DC30B742DC40B742D7B2D7C2D831296
:100AFA000313061C812D822D7C2D832D0230C40008
:100B0A004530C300A930C200C20B892DC30B892D01
:100B1A00C40B892D902D912D831203138618962DBF
:100B2A00972DD12D5008803AFF0080307F02031D97
:100B3A00A02D01304F02031CA32DA42DAC2DFF3094
:100B4A0083120313CF070318D00AFF30D0070230ED
:100B5A0083120313C4004530C300A930C200C20B7C
:100B6A00B42DC30BB42DC40BB42DBB2DBC2D8312D5
:100B7A000313861CC12DC22DBC2DC32D0230C40007
:100B8A004530C300A930C200C20BC92DC30BC92D01
:100B9A00C40BC92DD02DD12D831203135008C300C5
:100BAA004F08C2000130FF000310C20DC30DFF0B36
:100BBA00D92D4208CD004308CE00F20100300A12B6
:100BCA008A11D1210A128A1101300A128A1154217A
:100BDA000A128A11F2010314F20D00300A128A1164
:100BEA00D1210A128A111C300A128A1154210A12BE
:100BFA008A11831203134E08FA01FA074D08F90104
:100C0A00F9070A30C2004208FB000330C300430858
:100C1A00FC000A128A11F1230A128A11142E831275
:100C2A0003130619192E1A2E532D1C2E1C2EFC01E5
:100C3A000A128A1109220A128A117D0883120313E1
:100C4A00AD01AD077C08AC01AC070A128A11782104
:100C5A000A128A11831203132C08B5002D08B60054
:100C6A002E08B7006A30B2009C30B3004030B4009E
:100C7A000A128A1109270A128A11831203133208E7
:100C8A00F8003308F9003408FA000A128A118B2492
:100C9A000A128A11790883120313C601C607780853
:100CAA00C501C507F20100300A128A11D1210A12C0
:100CBA008A1123300A128A1154210A128A110A301F
:100CCA00F0000030F100831203134608F301F30722
:100CDA004508F201F2070A128A1102230A128A113E
:100CEA007108FA01FA077008F901F9070A30831244
:100CFA000313C2004208FB000330C3004308FC0090
:100D0A000A128A11F1230A128A112F300A128A1141
:100D1A0054210A128A110A30F0000030F1008312BD
:100D2A0003134608F301F3074508F201F2070A1212
:100D3A008A119C220A128A117108FA01FA077008AC
:100D4A00F901F9070A3083120313C2004208FB00B3
:100D5A000230C3004308FC000A128A11F1230A1266
:100D6A008A1129300A128A1154210A128A1103306F
:100D7A0083120313C4008A30C3005630C200C20B68
:100D8A00C42EC30BC42EC40BC42ECB2E0A30F000C3
:100D9A000030F100831203134608F301F3074508F4
:100DAA00F201F2070A128A1102230A128A11710841
:100DBA0083120313CC01CC077008CB01CB074C0874
:100DCA00803AC2004E08803A4202031DEE2E4D08B8
:100DDA004B02031CF12EF22EF72E83120313061771
:100DEA0086171C2E83120313061386131C2E1C2E21
:100DFA000A128A110028FF0007308A007F0882073A
:100E0A00052F0A128A11092A831203133208B8001D
:100E1A003308B9003408BA000310390D3A0DBB0083
:100E2A003B08BC00BC08031D1B2F1C2F242F0030BD
:100E3A00B2000030B3000030B400F62FF62F3508A8
:100E4A00B8003608B9003708BA000310390D3A0D50
:100E5A00BB003B08C100C108031D342F352F3D2FAD
:100E6A000030B2000030B3000030B400F62FF62F85
:100E7A0041087B3EB8003808BC073208B80033087E
:100E8A00B9003408BA0010300310BA0CB90CB80C07
:100E9A00FF3E031D492F3808BB003B08C100350837
:100EAA00B8003608B9003708BA0010300310BA0C77
:100EBA00B90CB80CFF3E031D5B2F3808BB003B087A
:100ECA00C1068030B8003808C105B317B617FF301D
:100EDA00B505FF30B6050030B7050030BD0000305B
:100EEA00BE000030BF000730B8003808C0007D2FB0
:100EFA00321C802F812F922F3508BD073608031127
:100F0A000318360A03198A2FBE0737080311031874
:100F1A00370A0319912FBF07922F01300310B40C1F
:100F2A00B30CB20CFF3E031D932F01300310B50D15
:100F3A00B60DB70DFF3E031D9B2F0130C002031DE6
:100F4A00A72FA82F7D2FA92F0930B8003808C00075
:100F5A00AE2F321CB12FB22FC32F3508BD0736086A
:100F6A0003110318360A0319BB2FBE0737080311EA
:100F7A000318370A0319C22FBF07C32F0130031002
:100F8A00B40CB30CB20CFF3E031DC42F0130031086
:100F9A00BF0CBE0CBD0CFF3E031DCC2F0130C0029E
:100FAA00031DD82FD92FAE2FDA2F3D08F0003E08A7
:100FBA00F1003F08F2003C08B8003808F300410885
:100FCA00B9003908F4000A128A1176230A128A1122
:100FDA00700883120313B2007108B3007208B400D8
:100FEA00F62F0800D101D201D30183010A128A1116
:020FFA00312D97
:02400E00323F3F
:00000001FF


Source code: contact saya..



Baca seterusnya (Read more)...>>

Friday, April 11, 2014

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...