Thursday, December 11, 2014

PROJEK ELEKTRONIK: Simple automatic aquarium feeder.

PROJEK ELEKTRONIK




Projek mudah ni untuk bagi ikan makan secara automatic menggunakan litar timer yang boleh disetkan masa contoh 24 jam, tapi dalam video ni saya set cepat sikit untuk demo sahaja dan apabila masa timer sampai satu pulse signal akan menggerakkan 1 cycle pd fish feeder yang telah saya ubahsuaikan secara elektronik.
Baca seterusnya (Read more)...>>

PROJEK ELEKTRONIK: Electronic Liquid Dispenser for sauce


PROJEK ELEKTRONIK



Ini adalah model simple chilli sauce dispenser dibuat secara DIY untuk student dulu, litar biasa je tak guna microcontroller pun kalau nak guna pun boleh hanya fungsi timer control sahaja. Ada sensor bila sauce habis dia akan membunyikan buzzer. Kat video ni saya guna air sahaja sebagai pengujian, bagaimanapun untuk sauce sebenar ia boleh berfungsi sama dengan baik. Infrared sensor digunakan sebagai pengesan tangan atau mangkuk kecik tu. Nak isi cecair sabun pun boleh gak..he.
Baca seterusnya (Read more)...>>

PROJEK ELEKTRONIK : Arduino Bus Alert System

PROJEK ELEKTRONIK



Secara ringkas model projek ni menggunakan Arduino uno dan TX/RX module, LCD akan memaparkan kehadiran bus dan jarak dalam km atau meter apabila menghampiri bus stop atau bus station. Push button switch ditekan untuk memberi tahu pemandu bus ada penumpang sedang menunggu dan read switch berfungsi ala-ala sebagai metal detector (supaya lebih simple).
Baca seterusnya (Read more)...>>

Monday, December 8, 2014

PROJEK ELEKTRONIK: WIRELESS FM MIC

PROJEK ELEKTRONIK

Projek tempahan litar wireless FM microphone pun ada buat gak...susah juga nak solder sebab SMD ic.




Baca seterusnya (Read more)...>>

PROJEK ELEKTRONIK: Solar tracker

PROJEK ELEKTRONIK



Solar tracker ni agak besar sikit berbanding yang diupload sebelum ni, tapi fungsi sama sahaja ikut matahari..
Baca seterusnya (Read more)...>>

PROJEK ELEKTRONIK: SIMPLE ROBOT CLEANER


PROJEK ELEKTRONIK


Simple manual robot pencuci lantai, tugas dia untuk cuci lantai, lap lantai guna span dan keringkan lantai guna fan/heater...lagi satu guna remote control je..he



Baca seterusnya (Read more)...>>

PROJEK ELEKTRONIK: DIRECT CONTROL ELCB USING SMS/DTMF LINE CALL/WECHAT APP.


PROJEK ELEKTRONIK




Ciri2
-System ini menggunakan solenoid dan pin untuk menarik keatas ELCB switch.
-Boleh naikkan elcb switch secara automatic/manual/sms
-Boleh baca kondisi ACline samada short atau open circuit dan hantar sms pd hp pengguna, jika satus
 AC line trip disebabkan panahan petir pengguna hp akan menerima masej AC line condition normal dan
 ELCB masih selamat untuk di ONkan semula tetapi sekiranya AC line Short kekal atau earth ada leakage maka
 mesej hp akan dihantar sebagai AC line short/leakage (abnormal) dan tidak selamat untuk diOnkan
 semula.
-Boleh onkan elcb semula secara SMS,line call dan WeChat application.
Baca seterusnya (Read more)...>>
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...