Thursday, November 19, 2015

PROJEK ELEKTRONIK: TINGKAP AUTOMATIK DENGAN RAIN DAN TEMPERATURE SENSOR


Projek elektronik


Hanya menggunakan kombinasi litar logik yang mudah litar ini berfungsi untuk mini projek pengawal tingkap automatik, dimana apabila sensor hujan mengesan air maka motor dihidupkan dan berputar forward direction untuk menggerakkan tingkap (slider), tetapi apabila temperature sensor mengesan suhu bilik agak panas semasa hujan tiada maka motor akan pusing reverse untuk membuka tingkap semula secara auto untuk menyejukan bilik...mudahkan.



Baca seterusnya (Read more)...>>

PROJEK ELEKTRONIK: ARDUINO SUPER CAPACITOR USELESS BOX SWITCH

Projek elektronik




Video



Projek tempahan student dulu ni,...iaitu sebuah useless box menggunakan auduino board. Cara kerjanya apabila sahaja suis di onkan arduino akan mendapat bekalan kuasa lalu menggerakkan servo motor untuk menolak semula suis untuk off kan litar arduino. Semasa didalam keadaan suis off maka bekalan voltan daripada bateri 9V akan diputuskan 100%. Walau bagaimana pun semasa suis di "on" kan terdapat beberapa biji super capacitor yang akan menyimpan secukup cas elektrik atau backup voltage semasa suis di offkan, dengan itu litar arduino masih berupaya meneruskan gerakan revese kepada servo dan dc motor. Cara atau teknik menggunakan super capacitor ini berguna supaya hayat bateri akan lebih lama berbanding jika litar arduino dibiarkan dalam situasi on pada setiap masa. Kerana kebanyakan arduino useless box menggunakan suis sebagai trigger signal sahaja dan litar arduino diberi bekalan pada setiap masa dan ini akan memendikkan hayat bateri. Pun begitu sedikit delay diberi oleh arduino supaya capacitor tersebut dapat mengumpul cas elektrik sehingga mencukupi. Ada penambahan infrared reflective sensor digunakan arduino untuk mengawal pergerakan roda dibawah kotak tersebut, contoh apabila terdapat halangan maka kotak tidak boleh bergerak undur lagi.



Baca seterusnya (Read more)...>>

PROJEK ELEKTRONIK: Mini projek automatic gate control


Projek elektronik


Ini adalah projek mini sesuai untuk pelajar peringkat sijil dimana lebih mudah dibuat tanpa coding microcontroller.



Baca seterusnya (Read more)...>>

PROJEK ELEKTRONIK: PENGESAN WIRE SIGNAL PUTUS MENGGUNAKAN LED INDICATOR

Projek elektronik



Projek ini pula dibuat atas pemintaan student telekomunikasi berfungsi untuk mengesan wire-wire (cable) telephone yang terputus dan boleh mengakibatkan signal telephone atau internet line hilang signal. Untuk mengesan kerosakan wire pada krone network secara manual satu persatu daripada cable/socket mungkin mengambil masa yang agak lama. Jadi alat ini boleh membantu juruteknik perhubungan mengenal pasti setiap wire yang putus atau rosak dalam beberapa saat dan ditunjukkan dengan LED sebagai indicator. Sejenis litar sensor khas digunakan untuk mengesan wire yang putus dan pic microcontroller akan memproses tugas mengikut program. Barisan relay digunakan sebagai read relay signal dan tambahan buzzer juga akan berbunyi apabila mengesan salah satu line wire terputus.





Baca seterusnya (Read more)...>>

PROJEK ELEKTRONIK: LITAR PEMBASUH TANGAN AUTOMATIK


Projek elektronik



Litar automatic handwash ini saya rekabentuk 100% hardware tanpa pic program sebab permintaan student yang belum mahir coding dan berasaskan timer ic 555 sebanyak 5 biji sebagai litar pemasa dimana setiap satunya boleh dilaras menggunakan preset (potentiometer) untuk set masa lengah (delay time) kepada fungsi menghidupkan pum sabun apabila infrared sensor trigger (mengesan tangan), delay untuk menyapu sabun ditangan, menghidupkan pump air bagi membilas tangan dengan air, menghidupkan kipas pemanas (boleh guna hairdryer) dan delay bagi mengulang semula fungsi apabila infrared sensor trigger semula. Buzzer dan water sensor digunakan, berbunyi apabila air tangki berkurangan. Relay2 digunakan sebagai bahagian litar keluaran.






Baca seterusnya (Read more)...>>

Monday, September 28, 2015

PROJEK ELEKTRONIK: LDR SENSOR ARDUINO UNO POWER SUPPLY CONTROL

Projek elektronik
                          
Projek tempahan student ini menggunakan board arduino sebagai litar kawalan, Motion sensor digunakan untuk mengesan pencuri (penceroboh) pada waktu malam dan membunyikan buzzer atau menghidupkan lampu. Sistem ini menggunakan bekalan kuasa daripada solar panel dan battery rechargable 12V sahaja. Oleh itu untuk menjimatkan bekalan kuasa dan sentiasa didalam keadaan stanby jika black out, maka LDR sensor dan litar tambahan digunakan untuk menghidupkan litar arduino hanya pada keadaan gelap (malam) sahaja.

Contoh video ujian litar:




Baca seterusnya (Read more)...>>

PROJEK ELEKTRONIK: LITAR MESIN PEMOTONG KENTANG

Projek elektrik/elektronik



Projek student tempah, litar mudah mesin pemotong kentang menggunakan pic microcontroller dan sensor infrared untuk memerhatikan jika kentang penuh contactor akan menghidupkan AC motor dan sebaliknnya.


Baca seterusnya (Read more)...>>

PROJEK ELEKTRONIK: ARDUINO FISH FEEDER

Projek elektronik


Projek ini menggunakan board arduino uno, buzzer dan LCD untuk memberi makan ikan secara automatik setiap beberapa jam yang boleh diprogramkan.
Baca seterusnya (Read more)...>>

PROJEK ELEKTRONIK ARDUINO

Projek Elektronik


Projek ini menggunakan board arduino, sensor hujan, ldr sensor dan servo motor. Dimana board arduino digabungkan diatas papan pcb.
Baca seterusnya (Read more)...>>

PROJEK ELEKTRONIK

Projek elektronik





Projek student ini menggunakan pic microcontroller, LCD, infrared sensor,keypad dan buzzer. Infrared sensor akan dipasang di pintu bilik contoh pensyarah, jadi sebelum keluar dari bilik penyarah mesti menekan nombor pada keypad untuk memaparkan pada LCD kemana dia pergi, contoh macam pergi meeting, ke surau ke dan lain-lain ikut nombor yang telah diprogramkan. Jika tidak menekan sebarang nombor dan terus je keluar bilik maka buzzer akan berbunyi sehinggalah litar direset dan nombor ditekan. Dalam kata lain projek ini bertujuan memberitahu orang atau student kemana menghilangnya penyarah..he..he. Simple je kan.
Baca seterusnya (Read more)...>>

Sunday, June 14, 2015

PROJEK ELEKTRONIK: UHF receiver

Projek elektronik 




Litar ini menggunakan tuner model ET-5EE-V2A (low cost) untuk receive broadcasting signal UHF dan boleh diterjemahkan dalam bentuk AV. Boleh juga diubah suai sebagai decoder penerima bagi saluran TV digital. Untuk melaras channel frequency microcontroller digunakan bagi mengawal PWM signal kepada tuner module. Sesetengah tuner digital moden juga boleh digunakan untuk scan frequency channel menerusi I2C bus microcontroller sebagai contoh. Sebenarnya projek ni saya buatkan untuk student U berapa bulan lalu dan dengan rasa syukur telah dapat membantu bagi menyelesaikan masalah yang dihadapinya. Terimakasih.





projekelektronik4u.blogspot.com
Baca seterusnya (Read more)...>>

Saturday, June 6, 2015

PROJEK ELEKTRONIK: WIFI CONTROL


Projek elektronik Arduino

Gambar diatas adalah projek kawalan lampu menggunakan medium wifi dan pengguna boleh mengawal output contoh 3 biji mentol AC atau socket menggunakan handphone android.
Baca seterusnya (Read more)...>>

Tuesday, April 28, 2015

PROJEK ELEKTRONIK: ALAT PENGESAN PARAS AIR BATERI KERETA

Projek elektronik

Projek ini menggunakan litar capacitance sensor untuk mengesan paras air bateri kereta dan menunjukkan secara wireless daripada TX kepada RX dengan LED indicator dibaca oleh pic microcontroller.



Baca seterusnya (Read more)...>>

Tuesday, April 21, 2015

PROJEK ELEKTRONIK CAR PARKING COUNTER 7 SEGMENT


Projek elektronik

Rajah skematik diatas adalah litar mudah tanpa menggunakan microcontroller iaitu projek elektronik tempat letak kereta bercounter menggunakan 7 segment. Terdapat dua sensor infrared untuk mengesan keluar masuk kereta dan litar elektronik akan mengira naik atau menurun mengikut jumlah bilangan kereta yang tinggal.Boleh diuji terus dengan simulasi proteus V8.
Baca seterusnya (Read more)...>>

Wednesday, April 15, 2015

PROJEK ELEKTRONIK ARDUINO FETIGRASI


Projek elektronik



Litar arduino sebagai pengawal beberapa sensor seperti water sensor, HSM-20g temperature/humidity sensor, moisture soil sensor dan pum aquarium digunakan.
Baca seterusnya (Read more)...>>

Sunday, April 12, 2015

PROJEK ELEKTRONIK: Three-phase cosine linear power regulator control.

Projek elektronik (Analog)

                                                           Skematik dan simulasi proteus



Baca seterusnya (Read more)...>>

Saturday, April 11, 2015

PROJEK ELEKTRONIK : TIP ASAS REKABENTUK, SIMPLE RESISTOR VS CONSTAN CURRENT SOURCE LED DRIVER

Projek elektronik

Disini saya hendak menunjukkan perbandingan cara pemasangan LED didalam litar. Diantara kaedah simple menggunakan resistor dengan kaedah simple juga tetapi menggunakan litar constan current source (CCS) sebagai LED driver circuit. Dari litar simulasi proteus yang ditunjukkan disini dapat kita perhatikan bahawa penyambungan LED tunggal dengan menggunakan resistor adalah selamat digunakan. Tetapi apabila lebih daripada sebiji LED diguna sambung secara bersiri dengan resistor tunggal ini mungkin membayakan LED-LED tersebut dan adalah cara yang tidak selamat, walaupun LED boleh menyala dan berfungsi seperti normal. <BACA SETERUSNYA>


Baca seterusnya (Read more)...>>

Friday, April 10, 2015

PROJEK ELEKTRONIK : MODIFIED SINE WAVE POWER INVERTER

Projek elektronik



                                Gambar contoh asas transformer inverter jenis lama besar dan berat.

Power inverter atau biasa orang panggil inverter adalah suatu device elektronik yang berfungsi untuk menukar bentuk arus terus (DC) kepada bentuk arus ulang alik (AC). Kebanyakkan rekabentuk DC-AC power  inverter masa lalu adalah jenis square wave dengan mudah boleh dibuat dengan timer ic 555 tetapi cara ini biasanya mempunyai hasil keluaran yang kurang baik dan tidak beberapa sesuai untuk kebanyakkan peralatan elektronik malah ada peralatan elektrik menjadi rosak. Selain itu rekabentuk inverter jenis ini juga memerlukan saiz transformer yang terlalu besar mengikut jumlah kuasa keluaran yang digunakan.  Atau dengan kata lain lebih besar beban kuasa inverter tersebut maka lagi besar power transformer yang diperlukan dan ini sangat menyusahkan kepada perekabentuk untuk mendapatkan transformer yang sesuai dipasaran atau lain cara kena buat transformer lilitan secara sendiri (DIY).

<Baca seterusnya>

Baca seterusnya (Read more)...>>

PROJEK ELEKTRONIK : HEATSINK HEATSINK HEATSINK

Projek elektronik

Heat sink
Heat sink digunakan untuk melindungi device dari melampaui tahap suhunya, contohnya haba dari power transistor akan diserap keluar ke udara oleh heat sink. Dengan ini suhu junction dapat dikawal supaya tidak melebihi had suhu maximunya iaitu Tjmax. Mendekati suhu maximum bagi junction bermakna kita sengaja memendikkan lagi hayat power transistor tersebut, sebab itulah heat sink amat penting sekali penggunaannya. <Baca seterusnya>

Baca seterusnya (Read more)...>>

Wednesday, April 8, 2015

PROJEK ELEKTRONIK KAWALAN KELAJUAN MOTOR DENGAN L298 DRIVER DAN 555 PWM

Projek elektronik

Saya nak kongsi litar mudah mengawal kelajuan motor dc menggunakan ic 555 sebagai PWM control dan L298 motor driver ic. Boleh digunakan untuk mengawal speed 2 motor secara berasingan.



Baca seterusnya (Read more)...>>

Monday, April 6, 2015

PROJEK ELEKTRONIK ARDUINO DHT11 SENSOR


Projek elektronik






Baca seterusnya (Read more)...>>

PROJEK ELEKTRONIK: LITAR SUKAT BERAS 7 SEGMENT DISPLAY


Projek elektronik

Litar tak yah guna program, alat sukat beras dengan 7 segment display. Pilih nombor tekan dan timer akan
keluarkan beras mengikut berapa pot.

                                                          Skematik design oleh Roslan PE4U
                                                            Boleh simulasi dengan proteus.

 PCB




Tulis separuh Tulis sepenuhnya
Baca seterusnya (Read more)...>>

PROJEK ELEKTRONIK + MEKANIKAL


 Projek elektronik + mekanikal




Mesin pemampat can aluminium minuman menggunakan electric car jack 12VDC dan mesin mekanikal
dibuat secara ringkas dan DIY sahaja. Menggunakan pic kecik pic16f84a sebagai litar kawalan dan infrared
sensor digunakan sebagai pengesan bila tin masuk.



                                                Gambar-gambar proses membuat.
Baca seterusnya (Read more)...>>

TIMER CLOCK MODULE UNTUK PROJEK ELEKTRONIK


Projek elektronik

Saya juga ada jual timer clock module untuk kegunaan litar-litar elektronik.

                                            Bersama litar pcb siap relay output dan logic signal.

                                    Gabungan timer clock module dan litar microcontroller.



Baca seterusnya (Read more)...>>

Saturday, April 4, 2015

PROJEK ELEKTRONIK: WIRELESS MAILBOX 314MHz


Ada pelanggan nak nengok video bagaimana mailbox ni bekerja jadi saya kongsi video ni
untuk tatapan semua..he




Baca seterusnya (Read more)...>>

PROJEK ELEKTRONIK ARDUINO BLUETOOTH, WIFI ANDROID

Projek elektronik


Saya juga ada ambil tempahan projek arduino berkaitan kawalan android bluetooth, wifi, internet, email...bagai-bagai.





Baca seterusnya (Read more)...>>

PROJEK ELEKTRONIK: DTMF LONG DISTANCE DIRECT CONTROL


Projek elektronik

Saya telah membuat penambah baikkan sistem kawalan handphone DTMF dengan menguatkan jarak pemancaran dan sensitiviti litar penerima. Dengan ini kita boleh mengawal secara wireless kepada semua peralatan elektrik contoh dalam bilik dengan hanya menyentuh butang nombor dail atau DTMF button pada handphone. Jadi kita tak perlu bangun dari katil untuk on atau off kan peralatan. Berbanding dengan sistem bluetooth dan lain2 alat ini lebih cepat mengawal tanpa perlu pair atara kedua device. Berminat nak buat projek ini boleh hubungi saya.

                                                   Ilustrasi lukisan gambar



Baca seterusnya (Read more)...>>

PROJEK ELEKTRONIK LOCKER AWAM WIRELESS RFID

Projek elektronik

                                                                   Lukisan gambaran

Secara ringkas sistem locker awam ni berfungsi secara wireless untuk membuka kunci locker menggunakan
rfid card tag atau secara terus menggunakan handphone kepada locker, mudahkan....





Baca seterusnya (Read more)...>>

Friday, April 3, 2015

PROJEK ELEKTRONIK: dB METER DATA FIBER OPTIC TEST METER


Projek elektronik


Kongsi video dulu ada buat suatu projek alat test TM unifi optical signal light source kedalam fiber optic cable dan menunjukkan bacaan unit dB kepada LCD.



Baca seterusnya (Read more)...>>

Thursday, April 2, 2015

PROJEK ELEKTRONIK: LITAR ULTRASONIC MOTION DETECTOR SENSOR

Projek elektronik

                                                          Litar ultrasonic motion detector sensor
Rajah skematik diatas adalah litar alat pengesan pergerakan ultrasonik yang biasa digunakan untuk mengesan sebarang pergerakan objek, dimana signal keluarannya boleh digabung dengan microcontroller untuk pelbagai fungsi. 




                                                       Lukisan pcb layout


Baca seterusnya (Read more)...>>

Wednesday, April 1, 2015

PROJEK ELEKTRONIK: FM RADIO TX DAN RX LITAR WIRELESS MIC


Projek elektronik

                                                                Litar mic transmitter
                                                                  Litar reciever

                                                                         PCB

Litar diatas adalah projek wireless microphone amplifier, transmitter dan reciever. Boleh juga digunakan untuk projek simple walkie talkie.



Baca seterusnya (Read more)...>>

PROJEK ELEKTRONIK: MESIN TROLI PENYAPU DAUN/SAMPAH MEKANIKAL ELEKTRIKAL

Projek elektronik


Saja nak kongsi projek lama video mesin troli penyapu daun atau sampah mekanikal/elektrikal...Diy sweeper he..




Baca seterusnya (Read more)...>>

PROJEK ELEKTRONIK: SIMPLE METAL DETECTOR CIRCUIT

Projek elektronik

Litar skematik metal detector digunakan bagi kebanyakan litar pengesan tin logam.



Baca seterusnya (Read more)...>>

PROJEK ELEKTRONIK: SIMPLE TX AND RX ROBOT CONTROL

projek elektronik pic16f877a





Projek elektronik multi function robot cleaner tx and rx circuit.


Baca seterusnya (Read more)...>>

PERKHIDMATAN PROJEK ELEKTRONIK

projek elektronik

SALAM SEJAHTERA KEPADA SEMUA PENGUNJUNG BLOG INI.

Saya ada menyediakan perkhidmatan merekabentuk litar-litar projek elektronik dari basic transistor design, logic ic hingga microcontroller (Pic/Atmel dan Arduino) analog dan digital.

*
Rekabentuk litar-litar elektronik tanpa menggunakan program
juga saya ada sediakan. (Bagi tujuan memudahkan pelanggan
yang tiada basic programing)

Terbuka kepada semua pelajar-pelajar, individu dan syarikat.
Saya beroperasi di Melaka dan terbuka kepada semua pelanggan dari seluruh
Malaysia.

Boleh hubungi saya:
Samada call, sms atau whatsapp:-
phone no: 019 3430533 (En.Roslan)

Mungkin saya boleh membantu insyaAllah.

Kalau nak buat litar simulasi dengan proteus software atau buatkan PCB pun saya sedia membantu.

Atau email kepada:-

pronictech@gmail.com 
go_pronictech@yahoo.com

Perkhidmatan seluruh Malaysia:-
Projek elektronik Malaysia
projek elektronik johor
projek elektronik melaka
projek elektronik negeri sembilan
projek elektronik selangor
projek elektronik kuala lumpur
projek elektronik perak
projek elektronik pahang
projek elektronik terengganu
projek elektronik kedah
projek elektronik kelantan
projek elektronik penang
projek elektronik perlis
projek elektronik sabah
projek elektronik serawak



Baca seterusnya (Read more)...>>

Tuesday, March 24, 2015

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...