Tuesday, March 29, 2016

PROJEK ELEKTRONIK: WIRELESS ENERGY TRANSMITTER LED LIGHT

Projek elektronik


Ada permintaan jadi saya pun buatlah,  litar transmitter akan transmit resonance frequency energy dan litar receiver akan menyalakan lampu2 led secara wireless. Jarak penghantaran bergantung pada kuasa pemancaran kalau lagi kuat lagi jauh, tapi yang ni rendah kuasanya dan dekat je












Baca seterusnya (Read more)...>>

PROJEK ELEKTRONIK MEKANIKAL: PETI KESELAMATAN KEDAI EMAS

Projek elektronik

Projek elektronik ni saya buat untuk student je dulu, guna plywood motor, magnetic sensor, pic microcontroller dan lain2. Kegunaan sebagai peti simpanan barang kemas automatik. Contoh bila orang yang tidak dikehendaki membuka pintu peti ni maka buzzer amaran akan berbunyi, serentak dengan itu papan tempat letak barang kemas akan pusing 180 degree terbalik untuk mencampakkan barang kemas kebawah yang lebih selamat. Bila keadaan dah normal kita tekan butang reset dan papan tu akan pusing kembali ke kedudukan asalnya. Bagaimana pun tuan punya masih boleh membuka dan tutup pintu tanpa gangguan dengan menekan butang rahsia setiap kali nak ambil barang, tetapi selepas tutup dia akan jadi seperti biasa balik...he macam2 kan nengoklah video ni...



Baca seterusnya (Read more)...>>

PROJEK ELEKTRONIK: ARDUINO MLX90614 NON CONTACT INFRARED THERMOMETER.

 Projek elektronik


MLX90614 adalah suatu infrared thermometer yang boleh membaca suhu tanpa contact atau tanpa menyentuh lah...Sama juga dengan sensor2 suhu yang lain-lain ianya sesuai digunakan untuk kegunaan pelbagai fungsi kepada projek elektronik...








Baca seterusnya (Read more)...>>

Tuesday, March 1, 2016

PROJEK ELEKTRONIK NFC SHIELD SECURITY BOX

Projek elektronik

Assalamualaikum,


Lama sudah tak update blog ni dek kesibukan masa mengurusakan projek  ada di kilang2 (syarikat), projek2 student dan individu.




Jadi disini nak kongsi gambar satu projek arduino uno yang saya buat menggunakan NFC shield mengesan kad seperti RFID, tapi disini saya guna IC (Mykad) untuk membuka contoh pintu locker menggunakan magnetic lock. Sekiranya ID kad yang salah digunakan buzzer akan berbunyi amaran dan terdapat juga magnetic switch (read sensor) bila mengesan pintu locker dibuka (ceroboh) sebelum ID dari Mykad yang sah di baca maka bazzer juga akan berbunyi. Kalau sensor nfc ni mengesan mykad yang sah LCD akan tulis correct key dan magnetik lock akan terbuka. Selain daripada projek security box ni banyak lagi faedah nfc shield ni untuk kegunaan lain-lain projek yang sesuai dengannya. Kalau ada sapa2 nak buat apa2 projek guna nfc arduino shield ni boleh contact saya. Terimakasih.



  
Baca seterusnya (Read more)...>>
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...